DataNyheterTeknik & prylar

VIRUSKAPAD DATOR? Så här får du hjälp

Tips på hur du slipper att bli kapad

Har din dator blivit kapad? Sen tre år tillbaka kan du få hjälp av No Ransom, ett säkerhetsprojekt i samarbete mellan europeiska polisorganisationer och ett flertal IT-företag.

No More Ransom gör att man som privatperson eller företag kan få hjälp med verktyg för att dekryptera filer låsta av ransomware, som innebär att användaren får sin dator låst och inte längre kan nå sitt innehåll och sina filer. För att få tillbaka innehållet på datorn måste man annars i värsta fall betala en lösensumma för att få sin dator upplåst igen. Enligt European Cyber Crime Centre, (EC3) är så kallad ransomware ett av de största och mest växande IT-hoten mot privatpersoner, företag och myndigheter.

– Om man drabbas är vår rekommendation att aldrig betala lösensumman. Dels finns det flera fall där man inte fått tillbaka sin information trots att betalning skett. Dessutom gynnar varje betalning organiserad brottslighet. Genom att vända sig till No More Ransom kan den som drabbas istället få hjälp att låsa upp datorn, säger Johannes Welin, kommissarie på nationellt it-brottscentrum i ett pressmeddelande från Polisen.

Mörkertalet kan vara stort

Tyvärr väljer få att anmäla om de har blivit utsatta för brott, vilket gör att mörkertalet förmodligen är stort. Hitills har projektet No Ransom hjälpt över 200 000 och beräknar själva att de har besparat utsatta på över en miljard kronor i lösensummor.

– Vår förhoppning är att fler får upp ögonen för att det går att få hjälp vid den här typen av brott. Samtidigt behöver fler anmäla brotten, för att vi ska kunna få en bättre bild av hur omfattande problemet är. Det ger oss också mer kunskap om nya typer av ransomware som vi behöver hitta lösningar till, säger Johannes Welin och fortsätter:

– Den här typen av gränsöverskridande brottslighet går bara att bekämpa genom internationell samverkan, säger Johannes Welin.

Svensk polis meddelar att man har förstärkt sitt arbete mot cyberbrottslighet såväl nationellt som internationellt genom att bland annat placerat en sambandsman hos European Cyber Crime Centre.

Så skyddar du dig mot ransomware – polisens bästa tips:

  • Uppdatera ditt operativsystem och dina program så ofta som möjligt.
  • Se till att ha ett bra virusskydd.
  • Undvik att vara inloggad som administratör i ditt system.
  • Var vaksam på e-mail du tar emot och på länkar du uppmanas klicka på.
  • Om du blivit utsatt för ransomware, gå in på No more ransom för att få hjälp att låsa upp datorn utan kostnad.

Europols och svenska polisens hemsidor finns mer information.

Mer Data på Kronbladet.se

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close