Hem & TrädgårdLevaMode & Skönhet

Vintage, retro eller antikt?

 

Aldrig någonsin har det varit så inne att köpa begagnade kläder och möbler i god kvalité. Vintage är en superhet trend som inte verkar ge med sig i första taget! Det är dessutom miljövänligt att köpa begagnat, man spar på naturens resurser och ofta kan man göra riktigt fina fynd för en billig peng. 

Men vad är vintage egentligen?

Vintage är ett ord som härstammar från latin med betydelsen vinskörd. Numera har betydelsen utökats till ”äldre fin kvalitet/årgång”. Just i modesammanhang syftar vintage på kläder från en annan tid som exempelvis 50-tal och det finns de som
menar att kläder måste vara äldre än 25 år för att få kallas vintage. Dock i USA finns det 1990-talsvintage från grunge-eran.

Ibland kan det hända att vintage och retro blandas ihop. Retro är till skillnad mot vintage något som är nyproducerat fast i gammal stil. Exempel på detta kan vara en nyproducerad 60-tals klänning. Retro är något nytt som är inspirerad av det gamla och kan därför inte klassas som vintage!

Foto: pixabay

Vintagemöbler i sin tur är inte detsamma som antika möbler. En möbel måste vara 100 år gammal eller äldre än så för att benämnas som antik. Skillnaden i material varierar också.  

Antika möbler tillverkades i trä förutom stoppade material och tyger. Vintagemöbler från exempelvis 20-talet kan visserligen också vara i trä men under den tid dessa möbler producerades användes även plaster som kåda och lucite samt metaller (krom, aluminum och stål).

Många köper nya möbler när det istället går att hitta vintage och antika möbler för inte en alltför dyr summa pengar. Ofta är även vintage och antika möbler i mycket bättre kvalité än nyproducerade möbler. 

Det gäller bara att hålla utkik efter
second hand-butiker och auktioner och det är ju riktigt roligt att få göra det där fyndet!

Tags
Translate »
Close