PolitikValet 2018

VALET: Ett chickenrace där ingen gasar – V och SD hejar på

Efterspelet från valet är en politisk fars utan dess like, det är ett chickenrace där ingen gasar. I varsin ringhörna står Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson och hejar på med inflytandepiskan i handen.

Sveriges partiledare har startat ett chickenrace där ingen gasar, de står och kastar skit på varandra. Det är alltid den andres fel, eller här många andras fel. Det är antingen han, hon, hum eller dem som ska ändra sig. Vinnare i varsin ringhörna är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. De kan stå där med inflytelsepiskan i handen och säga att de står utanför. De har sina statsministerkandidater, Stefan Löfvén och Ulf Kristersson, och samtidigt betonar de att de ska han inflytande. De som ingen egentligen vill prata med och framförallt inte ge inflytande. Förutom Kristdemokraterna, KD, som öppet sagt att de gärna samarbetar med SD.

Lögnen

Alliansens stora lögn på i stort sett alla pressträffar som äger rum är att vi inte har någon regering. Det stämmer ju inte, då vi har en övergångsregering. Visst, en regering utan stor beslutandemakt och så vidare. Faktum är att hur mycket de än vägrar se det så är Stefan Löfvén statsminister och Magdalena Andersson finansminister.

Nog om det, nu gäller det att partierna och dess ledare tar och gör något åt saken och det snabbt. De enda som tjänar på ett extraval är just de som står i sin ringhörna, V och SD. Även om Moderaterna, M, och KD går framåt i undersökningarna, skulle ett extraval slå hårt på dem också. I en tidigare krönika slog jag fast hur jag tycker att en regering skulle sammansättas. Tyvärr är detta alternativ ett av de mest otroliga i ett chickenrace där ingen gasar. Det är faktiskt rätt pinsamt hur partiledarna, som talar om regeringsbildning, låter som en LP-skiva som hakat upp sig. Vad hände med fler vuxna i rummet. Jag har jobbat i skola och de elever jag jobbat med hade större känsla för kompromisser än dagens ledare. Vill vi ha någon av dem som partiledare överhuvudtaget?

Socialdemokraterna

De pratar om lösningar över blockgränserna, men ”som största parti” ska de ha statsministerposten hur konstellationen än ser ut. Det är att sätta käppar i hjulet för att Sverige AB ska utvecklas framåt. Jag mår illa av den retoriken som stinker 20-tal och då menar jag 1920-tal. Bjud på något för Sveriges skull!

Miljöpartiet

De säger knappt något och när de öppnar munnen så kan de regera med de som erbjuder dem mest. Varken höger eller vänster som inte vet varför de ens bildades, som utbrytare ut Centerpartiet, C, för att de satsade för lite på miljön. De är de som tillsammans med Liberalerna, just nu förlorar mest, sin riksdagsplats på ett nyval. Tala ur skägget och stå för det ni vill, om ni nu vill något?

Liberalerna

Herregud, snacka om att vilja äta kakan och ha den kvar. Basunerar ut att de varken vill ge V eller SD makt och ju mer de låter desto mer makt får de båda partierna. Välj sida och se till att något blir gjort medan ni kan. I mitt förslag hamnar de utanför regeringen och risken är stor att de gör det vilken konstellation som än vinner feghetens tävling.

Centern

Annie Lööf gör skenet av att hon försöker och det ska hon ha kredd för. Samtidigt är hon den största nejsägaren av alla just nu. ”Jag stänger inga dörrar, men jag säger nej till allt” verkar vara hennes mantra. Lööf vill hålla ihop Alliansen och hålla Åkesson och SD utanför, men kan inte ge makten till Löfvén. Sen står hon och gnäller på att det är M och S som inte ger med sig. Välj sida och stå för vad du väljer – gör det nu!

Moderaterna

När Ulf Kristersson tog över rodret på det sjunkande M-skeppet talade han om att det skulle bli fler vuxna i rummet. Nu är det han som gnäller mest, trots en tillnärmelsevis torr blöja och fungerande napp. Vart tog den vuxne mannen som skulle bli vår nya landsfader vägen? 3-2-1 med Alliansens politik som söker stöd från SD och S, det utan stöd från sina egna allierade. Dags att bli vuxen nu. Du skulle få en stor roll i mitt förslag, ta förslaget det är gratis. Sen behöver du inte följa ministerförlagen helt och fullt, det var bara ett förslag.

Kristdemokraterna

Det enda Ebba Busch-Thor vill är att ha makt. Med näbbar och klor står hon mellan Kristersson och Åkesson och drömmer att de tre ska bilda regering. Om inte den drömmen slår in så är det Alliansen med stöd av SD som lockar. Mer kristendom, färre aborter och minskad invandring plus ökad utvandring av icke kristna kanske är den våta drömmen?

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna

Grattis till er, ni är de största vinnarna just nu och blir det ett extra val så vinner ni ännu mer. Men se upp, det kanske blir fler vuxna i rummet när talmannen tvingas ge upp…

Talmannen

När Andreas Norlén tillträdde som talman kändes det rätt. En person som ville att Sverige skulle få en hållbar regering så snabbt som möjligt. Allt fika verkar ha gjort honom mjuk och konflikträdd. Nej Norlén spänn fast säkerhetsbältet och säg åt partiledarna att sätta plattan i botten! Här är mitt förslag igen.

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close