IntressantKulturNyheterSverige

Tio saker du måste veta om Karl XII

Finns det någon mer omdebatterat svensk kung än Karl XII? Det har skrivits mängder om krigarkungen och om det varit i en positiv eller negativ klang har berott på den rådande tidens tankeströmningar.

Det har snart gått 300 år sedan den ödesdigra dagen i Fredrikshald då drömmen om ett fortsatt stormaktsvälde rann ut i sand. Blev kungen mördad? Skjuten med en knapp av en krigstrött karolin, eller sköts han av fienden? Meningarna går isär kring kungens död men en sak är säker, Karl XII liv berör oss fortfarande.

Det finns oändligt mycket historia om Karl XII men här nedan följer lite lättare vetskap om den blyge krigarkungen.

Karl XII avporträtterad 1715 av Hyacinthe Riggaud.

 

1. Kungen föddes med så kallad segerhuva. En del av fosterhinnan fanns kvar efter förlossningen och ansågs vara ett tecken för att bringa stor lycka och framgång i livet.

2. Karl XII blev kung vid blott femton år. Han var Sveriges kung i 21 år och 239 dagar.

3. Kungen var mycket skygg och blyg och det sägs vara en av orsakerna till att han inte gifte sig. Endast de förtrogna fick vara med och avgöra rikets viktigare angelägenheter. Han drack sällan vin och sov få timmar.

4. Holsteinska raseriet kallas de tokiga upptåg som Kungen och hans blivande svåger Fredrik IV roade sig med sommaren 1698. De red galopp tillsammans med ett ungt följe genom Stockholms gator och ryckte av folk deras peruker och hattar. Dessutom slängde de ut möbler genom slottsfönstren kastade körsbärskärnor på kungens ministrar. Inte så populärt kan vi ju tänka oss!

Karl XII:s monogram med nordstjärnan (foto: Wikipedia).

 

5. Kungen hade starka band till sin familj, särskilt till sin farmor och systern Hedvig. Det sägs att när han fick sin systers dödsbud föll han i häftig gråt och drog sig tillbaka till sitt tält och ville inte se eller tala med någon.

6. För att visa att han var enväldig kung satte han själv på sig kronan och angav inte någon kungaförsäkran under kröningscermonin.

7. Kungen var hårt renlärig gällande kristendomen, precis som sin far och använde religionen till att förena männen i svenska riket då de nationalistiska strömningarna blev starkare först under 1800-talet.

Kungens kläder han bar på sin dödsdag. Finns att beskåda hos Livrustkammaren i Stockholm.

 

8. Den 16 april 1700 avreste Karl XII från Stockholm för att aldrig mer återvända. Han styrde sitt rike från slagfältet.

9. Han var mycket envis och principfast men mild och generös.Han ägde ett klart intellekt och ett utvecklat sinne för logik.

10. Karl hade en lagomt lång titel som löd följande: Carl med Guds Nåde, Sveriges, Götes och Vendes Konung, Storfurste till Finland, Hertig uti Skåne, Estland, Livland, Karelen, Bremen, Verden, Stettin, Pommern, Kassuben och Venden, Furste till Rügen, Herre över Ingermanland och Wismar, så ock Pfalzgreve vid Rhen, i Bayern, samt till Jülich, Kleve och Berg Hertig. Greve till Valdens, Spanheim, Mark och Ravensburg och Herre till Ravenstein.Men vi känner bäst till kungen som Carolus Rex, hans latinska tilltalsnamn.

 

källa: Riksarkivet, Wikipedia. 

Skribent: Lovisa Ulrika Ekdahl
Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close