KulturSpelTv-spel

”Tengami” visuellt tjusigt men…

I spelvärlden finns det en förutfattad mening, där spel som ser visuellt tilldragande ut är ”bra” eller ”välgjorda” spel. Plattformsspelet Tengami är ett ypperligt exempel på att så är inte fallet!

Givetvis finns det flera andra exempel på spel som berör just detta fenomen. Något som jag lätt skulle kunna rabbla upp. Men för enkelhetens skull fokuserar vi på just indiespelet Tengami.

Tengami är en vacker och harmonisk pop up-boks inspirerat spelkoncept med en touch av japanskt tema, ett plattformsspel med fokus på pussel. Tillsammans med den vackra stämman från ett klassiskt japanskt lutinstrument är Tengami ett spel som nästan får dig att överväga att konvertera till taoism. Helt enkelt ett rogivande spel för dem som bara vill koppla av med en kopp kaffe i handen och njuta av att lösa ett pusselspel utan stress (läs: mindfulness).

Ett spel som låter så här lovande verkar ju hel grymt, tänker ni nu. Tyvärr, har spelet en hel del brister som inte riktigt når upp till min förväntan. Spelets grundprincip är att du styr karaktären genom att peka på var han ska gå. När du sedan ska lösa pusselmomenten löser du det genom att svepa upp, ner, höger eller vänster. Tengami är således i sin helhet väldigt linjärt och platt rent handlingsmässigt. Tillika är spelets mekanik enformigt och förutsägbart rent ut sagt. Tengami hade, enligt min åsikt, potential till att bli innovativ inom genren pusselspel. Spelet må vara visuellt vackert och rogivande, men det enformiga spelinnehållet gör att man ibland tappar intresset efter ett tag. För att vara ett spel som kostar 40kr på appstore, var det inte mycket spelinnehåll man fick för pengarna. Personligen njöt jag nog mer av bakgrundsmusiken än själva spelet i sig.

Tengami hade kunnat uppnå sin fulla potential om spelutvecklarna, Nyamyam, inte hade fokuserat alldeles för mycket på de visuella aspekterna. Det hade gagnat spelutvecklarna mer om de istället hade lagt mer tid åt att skapa ett innovativt spelinnehåll. Exempelvis hade spelutvecklarna kunnat satsa på att göra fler varierande pusselmoment och skapa fler ”banor”. Därefter öka svårighetsgraden ju längre fram i spelet man kom. Detta skulle spelutvecklarna kunnat åtgärda med enkla medel genom en uppdatering av spelet. Det här kommer tyvärr inte att hända eftersom spelutvecklarna redan har gått vidare med andra spelprojekt. Förhoppningsvis har de väl lärt sig av sina misstag från det här spelet.

Är plattformsspelet Tengami värt att spendera din tid och pengar på? Både ja och nej, faktiskt. Ja, enbart för att det är ett visuellt vackert spel som, tillsammans med den ljuva stämman från ett japanskt lutinstrument, får dig att vilja fokusera på allt annat än dina bekymmer. Ett rogivande spel för dig som är trött på spel med högt tempo och action. Således är det även ett nej, på grund av det bristfälliga spelinnehållet som erbjöds för 40 kr.

Tengami
Kostnad: 40kr
Åldersgräns: 4+
Lanseringsdag: 31 augusti 2017
Format: Kräver iOS 9.2 eller senare. Kompatibel med iPhone, iPad, iPod touch, Macbook och PC. Finns på Appstore och Googleplay.
Utvecklare: Nyamyam Limited
Betyg: 2 av 5 Kronblad

Källa:

http://nyamyam.com/category/tengamigame

Tags
Translate »
Close