KulturResaSverige

Sveriges tio bästa julmarknader

Julen närmar sig med stormsteg och förväntningarna och julstämningen gör sig påmind. Här är Sveriges tio bästa julmarknader.

Kronbladet listar Sveriges tio bästa julmarknader. Passa på att maximera julkänslan med ett besök på någon av alla mysiga julmarknader som arrangeras runt om i Sverige.

Stort i Europa

Runt om i Europa finns det många och stora julmarknader som många längtar efter att besöka. Tyskland är ett land med mängder av härliga julmarknader där människor vallfärdar till.

Nu behöver du inte resa utomlands för att hitta vackra julmarknader. Här hemma i Sverige finns det många mysiga julmarknader att besöka.

Glögg och pepparkakor i den mörka kalla kvällen, eldar som brinner, tomtar och renar, diverse hantverk och glada barn. Det är en del av mixen för en bra julmarknad i mitt tycke och det bästa av allt dom finns i massor. Du som älskar julmarknader men inte vill åka så långt här kommer goda nyheter för dig.

Här listar Kronbladet Sveriges tio bästa julmarknader, placerade i hela vårt avlånga land. Kanske tycker du att några har en annorlunda inriktining, det stämmer bra.

Tre välkända julmarknader

Jul på Liseberg i Göteborg

En av de bästa julmarknaderna, med vinteröppna karuseller och många ljus för en extra julig känsla. Här kan du gå på skattjakt i Medeltidsbyn eller varför inte titta på iden vackra sbaletten Svansjön. Mellan uppträdandena kan du själv ta en tur på isen eller bara gå runt och insupa den juliga atmosfären.

Pågår: 16–18, 23–25 och 29-30 november samt 1–2, 5–9, 11–23 och 26–30 
Öppettider: 16.00-22.00

Läs mer här>>>

Skansens julmarknad i Stockholm

Sedan 1903 har det varit julmarknad på Skansen, en tradition som växt sig mycket stark och välbesökt.
Julmarknaden har över 70 bodar med hantverk, julklappar och mat i alla former finns att botanisera bland.

Pågår: Julmarknaden pågår helger 24 nov – 16 dec.
Öppettider: 10.00-16.00

Läs mer här>>>

Stortorgets julmarknad i Stockholm

Julmarknaden på Stortorget är landets äldsta och startade år 1837. Stortorget som marknadsplats har mycket äldre anor än så. Redan på 1300-talet var Stortorget en marknadsplats under vissa perioder av året. Från en av dessa marknader föddes dagens julmarknad.

Pågår: Lördag 24 november till söndag 23 december alla dagar
Öppettider: 11.00-18.00

Läs mer här>>>

Julmarknad i våra världsarv

Falu gruva julmarknad

En riktigt gammaldags julmarknad intill världsarvet Falu gruva. Omkring 170 hantverkare säljer allt som hör julen till. Passa på att ta en guidad tur ner i underjorden i den gamla gruvan, se till att förboka för att säkerställa att det inte är fullbokat.

Pågår: 9 december
Öppettider: 10.00 17.00

Läs mer här>>>

Alsters julmarknad Karlstad

En mysig julmarknad på Alsters herrgård där Skalden Gustaf Fröding föddes år 1860. Det traditionella värmländska hantverket och matengör denna julmarknad väl värd ett besök. För att inte tala om den vackra miljön.

Pågår: 1-2 december
Öppettider: 10.00-16.00

Läs mer här>>>

Magisk julmarknad

Kyndelsmarknad Malmö

En annorlunda julmarknad minst sagt i magin och trolldomens tecken. Här kan besökaren själv känna sig som en magiker och handla allehanda trolldomsvaror bland udda knallar. Marknaden har gratis inträde och passar alla åldrar.

Pågår: 8-9 december 
Öppettider: 12.00-20.00  (9 december 11.00-14.00)

Läs mer här>>>

Klassiska julmarknader

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

Julmarknaden vid Astrid Lindgrens barndomshem Näs är en upplevelse utöver det vanliga. Många har växt upp med hennes berättelser och känner igen sig i hennes många skildringar av julen. Marknaden går i traditionellt snitt med mat, musik, diverse slöjd och konsthantverk.

Pågår: 14-16 december
Öppettider: 11.00-16.00

Läs mer här>>>

Jokkmokks julmarknad

Jokkmokk är mest känd för sin stora marknad i februari, här finns även en trevlig julmarknad i december.
Julmarknaden i Jokkmokk är ett firande av midvintern, då dagen är som kortast och natten är som längst på året.

Pågår: 8-9 december
Öppettider: 10.00-16.00

Läs mer här>>>

Medeltida jul Visby Gotland

En julmarknad med helhetskonceptet medeltiden som pågår under tre dagar. Här kan man med fördel ha medeltidskläder på sig och låta sig ryckas med på en tidsresa tillbaka till medeltiden. Musik och underhållning eldar, mat, dryck och roliga aktiviteter samt mer därtill finner ni här.

Pågår: 7-9 december
Öppettider: fredag 12.00-22.00   lördag 11.00-22.00   söndag 11.00-14.00

Läs mer här>>>

Julmarknad på Tjolöholm slott

På vackra Tjolöholm äger en av västra Sveriges största julmarknader rum. Slottet har ett hundratal utställare med hantverk, mat och allt som hör julen till.

Pågår: 16 november till 2 december (tre helger)
Öppettider: fredagar (samt torsdag 29/11)  12.00-20.00   lördagar och söndagar 10.00-18.00  

Läs mer här>>>

Tags

Roger Olsson

Skribent, resa, nöje, TV

Relaterade artiklar

Translate »
Close