GranskningNyheter

Svensk Polis sämst i Europa vid utredningar av mord och mordförsök

Gunnar Appelgren leder en forskargrupp vid polisen i Stockholmsområdet där man går igenom samtliga utredningar av mord och mordförsök i länet från 2011 fram till 2017.

Enligt kriminalkommissarien har polisen dålig beredskap när man står inför det dödliga våldet. Man behöver ”ett helt annat tempo och en annan organisation” säger han till tidningen Mitt i.

Bland annat beror detta på att de kriminella begår så många grova brott att man inte hinner komma ihåg vad de har gjort.

Tidigare har en forskningsstudie som publicerats  ”European journal on criminal policy and research”, visat att det är tio gånger vanligare med dödskjutningar bland unga män i Sverige än i länder som Tyskland. Man drar slutsatsen att det har skett ”en kraftig ökning av våldshandlingar hos män mellan 15 och 29 år under de senaste 20 åren” i Sverige.

”Vi är sämst i Europa. Man hittar inte den här typen av våld i andra länder, som Tyskland” säger Gunnar Appelgren.

Uppklarningarna i Stockholm har gått från över 80 procent 2013 till knappt en fjärdedel – och noll procent förra året. Även i hela Sverige har uppklarningen av mord i kriminella miljöer minskat dramatiskt sedan 1990-talet.

Gunnar Appelgren. tror också att deras förmåga att utreda i samband med polisens omorganisationen kan vara en del i kedjan, som gjorts tack vare den omskrivne förre rikspolischefen Dan Eliasson nuvarande chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beslutat, kan vara en orsak över att dom inte fått allting på plats. Då kan det vara så att det svåraste brottet att utreda har fått stryka på foten, fortsätter Appelgren.

En ytterligare anledning kan vara att polisen oftare angrips på brottsplatsen. Då blir det svårare att säkra bevisning på plats.

Det rör sig om totalt 250 mord och mordförsök. Man kommer även att undersöka mord och mordförsök som begicks 2018 och de som kommer att begås under första halvan av 2019.

Under 2018 fram till oktober i år har det skett 80 mordförsök och sju mord. Samma period förra året skedde tolv mord och 101 mordförsök.

Skribent:Christian Österman

 

 

Relaterade artiklar

Translate »
Close