Annat & UppsnappatIntressantKulturNyheterSverige

Svensk-amerikansk flicka hittade ett svärd över 1000 år gammalt

Läsare undrar: " ska de inte smälta ned svärdet nu? För det finns ingen svensk kultur ?"

Svensk-amerikansk familj som var på besök i sina gamla småländska hemtrakter i Sverige och bor idag i Minnesota USA, så fick deras dotter Saga på 8 år en otrolig upplevelse när de var ute och badade i sjön Vidöstern.

Den åttaåriga dottern Saga Vanecek som även är supporter till det amerikanska fotbollslaget Vikings, berättade för de lokala nyheterna i Jönköping:

”Jag var ute i vattnet nu i somras, kasta pinnar och stenar och grejer för att se hur långt de hoppar över, och sedan hittade jag en sorts pinne. Jag plockade upp den och skulle släppa den tillbaka i vattnet, men det hade ett handtag och jag såg att det var lite piggigt i slutet och alldeles rostigt. Min pappa bad mig visa det och då förstod vi senare att det måste ha varit ett gammalt svärd.”

Svärdet var hela 85cm långt och uppskattas mellan 1000-1500 år gammalt, och kan vara före vikingatiden. Svärdet hade en del trämaterial kvar på handtaget. Bredvid i området hittades även brosch i brons som likaså uppdaterades till liknande ålder.

Lite punkter av Vikingarnas upptäckter:

Runskriften

Solkompassen

Järnsmide med damaskering/mönstervällning

Båtkonstruktion för djupt och lågt vatten.

Ting-demokrati

Kvinnor i jämbördig ställning.

År 870 ef kr upptäcker Island

År 981 ef kr upptäcker Grönland

År 986 och år 1002 ef kr upptäcker Nordamerika


Bildkälla: Facebook

Tags
Translate »
Close