NyheterPolitikVärlden

Stor militär förflyttning av militär utrustning nära staden Kerch

En stor kolonn med militär utrustning med bland annat ”Bal” kustförsvarssystem har upptäckts och rör sig mot Krim-staden Kerch efter att ryska gränsvakter hamnat i en stand off med Ukrainska fartyg som enligt ryska källor kränkt den ryska gränsen.

Trupperna flyttades till ett område nära staden Kerch, efter det spända läget under söndagen där en grupp Ukrainska fartyg som trots upprepade varningar brutit mot rysslands territorialvatten i Kertjsundet.

De Ukrainska örlogsfartygen skickade inte in någon begäran och därför togs inte fartygen med i förteckningen över passagen men försökte passera igenom Kertjsundet i Azovska sjön med farliga manövrar.

Chefen för Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) har även erkänt att deras underrättelsetjänst har varit på de skepp som gick in i det ryska vattnet.

Rysslands FSB har tidigare anklagat SBU att utföra provokationer och dom har nu även släppt en bekännelse från en av de två SBU officererna som greps och förhördes efter flera intensiva timmar av katt och råtta jakt, men är erkännandet fabricerat genom hot och våld eller är det sanningen.

De ryska gränsvakterna blockerade ukrainarnas upprepade försök att bryta igenom och vakterna ska enligt källor inte sett något annat val än att öppna eld efter att man ignorerart de ryska gränsvakternas order flertalet gånger och man beslagtog fartygen därefter.

Kiev anklagade omedelbart Ryssland för en ”aggression” och på måndagen har Ukrainas parlament röstat för president Petro Poroshenko dekret.

Dekret som är ett skriftligt påbud eller rättsakt med rättsverkan som är helt eller till stor del likställd en lag.I regel utfärdas den av en statschef eller en regering. Oftast anses ordet vara något pejorativt, då det sammanhör med en icke-vald församling eller person.

Krim har nu infört krigslagar mot territorium som gränsar mot Ryssland samt längs svarta havet och Azovska sjön.

Den ukrainska armén sattes på full stridsberedskap redan innan krigslagarna förklarats och media rapporterar om att truppmobiliseringar har startat.

Skribent:Christian Österman

 

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close