NyheterPolitikSverigeValet 2018

SENASTE NYTT: Centern och Liberalerna säger nej till M och KD men Ja till socialisterna?

Läsare kommenterar: Kan L och C tänka sig samarbete med socialisterna Socialdemokraterna?

Både Jan Björklund och Annie Lööf säger nej till en regering enbart baserad på M och KD, och säger sig inte se några utsikter med en Alliansregering om den inte är blocköverskridande till vänster* (red tillägg) då man inte vill ha stöd baserad på SD. Men även blocköverskridande samtal måste vara fri från V enligt Centern och Liberalerna.

I tidningen Aftonbladet, så skriver partiledaren Jan Björklund en debattartikel om varför han inte ser en framtid med en Alliansregering, som enligt nedan citat är:


Häromdagen bildade Alliansen i Stockholm ett majoritetsstyre med Miljöpartiet. Ett sådant kan stå som förebild även på nationell nivå där en Alliansregering samarbetar med Miljöpartiet i riksdagen eller tillsammans i en koalition.

Den koalitionen blir då största block. Löfven och Sjöstedt har hävdat att det största blocket måste få regera.
Ulf Kristersson har gett två alternativ för Allianspartierna att ta ställning till. För det första att Alliansen regerar med stöd av SD. Det har vi liberaler varit tydliga med att en sådan regering kommer vi inte att ingå i. Det andra är att ett eller några partier i Alliansen bildar regering med stöd av SD. Den kommer dock att vara lika svag som en ren Alliansregering och nyvalsrisken kommer vara stor och ge SD veto för regeringens politik. Att en regering tillträder utan att veta att man får igenom sin politik är inte till gagn för Sverige.

Från Liberalernas sida vill vi att Alliansen håller samman och att de blocköverskridande alternativen prövas mer på djupet. Vi är därför inte beredda att släppa fram en M/KD-regering.


Se klipp från presskonferensen på Expressen >>

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger följande till varför man inte vill bilda en Alliansregering

Annie Lööf främsta argument är att en Allians måste vara fri från SD som riskerar få ett veto samt att man säger Nej till M och KD för att de inte ska söka stöd från SD.

Men Annie ser att lösningen är överskridande samtal med det socialistiska blocket socialdemokraternaoch Miljöpartiet.

/Kronbladet

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close