Mat & Dryck

Semesterminne ifrån Portugal

Cataplana

Salta bad, smäktande fado, blommande bougainvilla dignande citronträd, skaldjur i mängder och grönskimrande Vinho Verde.

Det finns många anledningar att längta till Portugal. Bjud på en Cataplana, en rätt att återvända till. Cataplana är ett gammaldags kokkärl. oftast av koppar. Det består av två delar som fästs ihop med klämmor. I kärlet kokas olika grytor ofta med både kött, fisk och skaldjur. Denna åt jag i Albufeira.

500 g fläskfile, 500 g extra stora räkor med eller utan skal, 150 g stark korv tex chorizo, 1 gul lök, 3 vitlöksklyftor, 2 chilifrukter, 1 msk olja, 400 g krossade tomater, 1 tsk paprikapulver, 2 krm vardera av kummin, muskot, nejlika, kanel, 2 lagerblad. 2½ dl torrt vitt vin, 3 tomater, 1-1½ tsk salt, 1-2 krm svartpeppar, 2-3 msk koriander eller rosmarin.

Tina och skala räkorna, Skär korv och kött i kuber, skiva lök, vitlök och erkärnad chili, Bryn först kött och korv i oljan i en stor gryta, Lägg i lök och chili, låt fräsa ett par min, Tillsätt burktomater, kryddor och vin och koka på svag värme ca 10 min. Lägg i delade färska tomater och räkorna i grytan. Hetta upp men koka inte mer. Smaka av med salt och peppar och strö över örterna. Servera direkt ur grytan med kokt ris och ett glas kallt Vinho Verde. Smaklig spis!

 

Relaterade artiklar

Translate »
Close