Okategoriserade

Så kan blockkedjan användas i framtiden

Tänker du på kryptovalutor när du hör ordet ”blockkedja”? Då är det dags att tänka om. Flera av framtidens tekniklösningar kan komma att bygga på blockkedjan – och det handlar inte om några obskyra digitala valutor. Företag som exempelvis Oracle, IBM, Facebook och Ford har alla egna satsningar på blockkedjetekniken.

 

En blockkedja är en decentraliserad databas i ett P2P-nätverk. P2P står för Peer to Peer. Det betyder att nätverket fungerar utan en central server.

 

Genom att använda sig av blockkedjan kan man bland annat uppnå ökad säkerhet, större transparens och högre hastighet för tjänster och tekniklösningar. Dessutom är det lättare att spåra händelser och så sjunker kostnaderna när dyra mellanhänder utesluts.

 

Hur kan blockkedjan användas om vi bortser från kryptovalutor? Låt oss titta på fem troliga användningsområden.

1. Lojalitetsprogram

Blockkedjan kan användas för att belöna konsumenter med bonusar, rabatter och presenter som del av ett lojalitetsprogram. När kunden handlar kan digitala poäng lagras i blockkedjan. På så vis kan till exempel affärer skapa incitament för sina kunder att återvända och handla hos dem igen. Fördelarna jämfört med stämpelkort och plastkort är att det är svårare att fuska sig till poäng och man slipper onödigt skräp.

2. Digitala pengar

Användningen av kontanter minskar i samhället. På många ställen går det inte längre att betala kontant. Därför startade Sveriges Riksbank ett pilotprojekt för några år sedan i syfte att utreda om en e-krona kan vara framtidens betalmedel. Denna digitala valuta skulle ges ut och kontrolleras av Riksbanken. Med hjälp av e-kronan skulle användarna kunna dra nytta av kontanternas fördelar i en digital värld. E-kronan ses som ett parallellt system till de betallösningar som den privata sektorn erbjuder redan idag.

3. Val

Idag kan vi rösta i vallokaler och poströsta men det går ännu inte att rösta digitalt i Sverige. Med hjälp av blockkedjan kan detta bli möjligt i framtiden. Problemet med digital rösning är att garantera att det inte förekommer röstfusk. Eftersom blockkedjan inte kan manipuleras samtidigt som den bjuder på full transparens kan den bli lösningen för digital röstning i framtiden. Sådan teknik har redan provats i Japan.

4. Sakernas Internet

Våra samhällen har redan revolutionerats av Internet. Nästa steg verkar bli att allt fler saker kopplas upp mot det som kallas sakernas Internet. Dammsugare och bilar kommer att kunna kommunicera. I fabriker kommer maskinerna att kunna skicka nödvändig information för att optimera tillverkningen. Blockkedjan kan användas för att möjliggöra denna enorma mängd av digital kommunikation saker emellan.

5. Patientjournaler

Blockkedjeteknik kan öka patienternas trygghet. Idag lagras patientjournaler redan till stor del digitalt. Med hjälp av blockkedjan går det att skapa system där patientjournalerna finns tillgängliga överallt utan att vem som helst för den sakens skull kan få tillgång till dem. Istället är det patienten som har full kontroll över vem som ska kunna läsa journalen.

Relaterade artiklar

Translate »
Close