Film och TvKulturNöjeNyheter

Roy Anderssons Om det oändliga uttagen till Toronto

Kort efter att hans nya film ”Om det oändliga” kommer att få premiär under Venedigs filmfestival skall den även visas under Torontos filmfestival.

– Det är fantastiskt, det tycker i alla fall jag. Jag är hedrad och ödmjuk inför de möjligheter som den här festivalen medför, säger Roy Andersson i ett pressmeddelande.

Svenska Filminstitutet beskriver filmen med orden:

”På en drömlik vandring, milt ledd av en Scheherezade-lik berättare, blir betydelselösa ögonblick lika viktiga som historiska händelser: ett par svävar över ett krigshärjat Köln; på väg till ett kalas stannar en pappa för att knyta sin dotters skor i ösregnet; tonårsflickor dansar utanför ett kafé; en besegrad armé marscherar mot ett krigsfångläger”.

”Med Om det oändliga utökar Roy Andersson sitt filmiska verk med en reflektion av mänskligt liv i all sin skönhet och grymhet”, fortsätter Svenska Filminstitutet i sitt pressmeddelande.

”Om det oändliga” är Roy Anderssons första film sen ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” vann Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig 2014, vilket för övrigt var första gången sedan den italienska filmfestivalens start som en svensk film vann det prestigefyllda priset.

Filmografi Roy Andersson:

”En kärlekshistoria” (1970), ”Giliap” (1975), ”Sånger från andra våningen”, (2000) och ”Du levande”, (2007).

Mellan 1975 och år 2000 regisserade han även ett stort antal prisbelönta kortfilmer samt en mängd uppmärksammade reklamfilmer, bland annat för Socialdemokraterna.

Mer Film på Kronbladet.se

Tags

Kolla också

Close
Translate »
Close