ResaSport

RESA: Bratislava en pärla vid Donau

Tusentals svenskar väntas till staden i maj

Bratislava är Slovakiens huvudstad ett trevligt resmål perfekt för en avkopplande weekend. I maj vallfärdar tusentals svenskar till staden vid Donaus strand.

Bratislava har 462 000 invånare och är lagom stort för att promenera runt och upptäcka och uppleva. Med endast sex mil till Wien och 20 mil till Budapest går det lätt att kombinera vistelsen här med flera riktigt fina resmål. Många åker från Wien över dagen till Bratislava men staden har mer att ge än bara en dagstur.
Ta en lång weekend i staden och låt kroppen komma ner i varv och stressa inte för här finns massor att uppleva.

På dagen kan du flanera runt i staden och bara njuta av arkitekturen och stämningen i staden.
Kanske ta en kaffe eller en öl på någon av de många uteserveringarna som kantar stadens gator under den varma årstiden. När uteserveringarna är borta så får man kliva in på resturangerna och det är minst lika mysigt.
Det finns många pubbar, cafeer och restuaranger och många är väldigt genuint och mysigt inreda så man kan lätt strosa runt och prova sig fram och hitta dina favorit hak.

Roliga statyer

Runt om i staden finns en hel del roliga och fyndiga statyer som ger en extra krydda när man flanerar runt i den mysiga staden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Billigt att leva

Bratislava är en billig stad att turista i boende, mat och dryck är mycket billigt jämförelsevis mot Sverige.
Ölen i denna del av Europa behöver man väl inte presentera närmare, många tycker att öl från denna del av Europa tillhör världens bästa.
Det finns många Slovakiska ölsorter att välja på men den största och den enda som exporteras är Zlatý Bažant.

Det är mycket vanligt världen runt med egna ölbryggerier och Slovakien är inget undantag många sköna nya bryggerier och ölsorter ser dagens ljus.

Slovakien utger sig även att ha världens billigaste ölpriser och det är även landets nationaldryck så det kanske går hand i hand.

Ett besök på Monastic brewery eller liknande ställen är värt ett besök om man gilla öl.

Sevärdheter

Bratislava slott

Slottet är den mest kända turistatraktionen i hela Slovakien och ligger vackert belägen på en kulle 85 meter över Donau. Slottet har anor från 900 talet men har renoverats och byggts om flera gånger genom åren.
År 1811 brann slottet ner och stod i ruiner ända fram till 1950 talet då det återuppfördes av kommunisterna.

Vägen dit går på smala mysiga gränder och ger en historisk upplevelse och väl uppe vid slottet har du en fin utsikt över Bratislava. Att gå in på själva slottet kostar 10 Euro men att gå runt på slottsbacken och titta på utsikten och insupa atmosfären kostar inget.

Letar man efter något ätbart eller något gott att dricka kan man hitta mycket mysiga små ställen efter vägen upp till slottet. En del ser inte mycket ut för världen men väl inne kan det var hur mysigt som helst insprängda och murade valv i berget som ger en rustik och genuin känsla av att vara i slottets egna vinkällare långt tillbaka i tiden.

Adress: Bratslavský Hrad, Stare Mesto
Läs mer här>>>

Novy most

Novy most heter den bro som går över Donau och som byggdes mellan åren 1967 och 1972. Den kallas även för Ufo bron efter som tornet som är 80 meter högt och inhyser en restaurang och även en utsiktsplats ser ut som ett flygande tefat. Att besöka utkikstornet kostar 7.45 Euro men ingår om du har en reservation på restaurangen.

Öppettider

Öppet varje dag utsiktsplatsen och baren 10.00-23.00 och restaurangen 12.00-23.00

Läs mer här>>>

Den blå kyrkan

Den blå kyrkan som är belägen i östra delen av gamla stan är mycket vacker och annorlunda. Denna kyrka är verkligen väl värd ett besök. Kyrkan är inte öppen hela tiden så kolla när den är öppen om ni vill se den invändigt. Men bara att se den utifrån är väl värd den lilla promenaden från centrum hit på cirka 15 minuter. Runt kyrkan går en gångväg med stora gröna träd och här kan du se dom många detaljer på fasaden som påminner lite om Gaudi. Inträdet är gratis.

Öppettider

Måndag-lördag  06:30 – 08:00; 17:30 – 19:30
Söndagar  07:30 – 12:00; 17:30 – 19:30
Adress: Bezrucova 2

St. Martins katedralen

St. Martins katedralen ligger nära ufo bron och är den största, finaste och en av dom äldsta kyrkorna i landet.
Den mäktiga 1300 tals kyrkan är mest berömd för sina 19 kröningar av härskare bland dom drottning Maria Theresa år 1741. När du är i kyrkan se till att besöka katakomberna där flera kardinaler och ärkebiskopar ligger begravda. Kolla in när kyrkan är öppen om du vill gå in och begrunda kyrkan, inträdet är 2.50 Euro.

Läs mer här>>>

Michaelsporten

Michaelsporten är den enda porten som finns kvar och är en av huvudingångarna till gamla stan i Bratislava.
Tornet som numer inhyser ett museum har en fin utsikt över staden. Här kan du utgå ifrån om du vill utforska gamla stan med sina mysiga gränder och vackra omgivningar.

Promenera vid Donaus strand

Ett vackert promenadstråk går längst Donaus strand där båtar ligger förtöjda och som tjänstgör som flytande hotell eller restauranger. Ett mycket populärt stråk på sommaren när värmen i gamla stan blir intensiv och man vill ha lite sval Donau bris i håret.

Hockey-VM

Mellan 10 och 26 maj spelas ishockey-VM i Bratislava, då kommer tusentals svenska ishockeyfans att besöka staden.

Här kan du läsa allt om Hockey-VM 2019 i Bratislava>>>

Läs även här om hur du från norra Sverige kommer ta dig hit smidigare.

Bildkälla: Pixabay

Skribent Roger Olsson

Tags

Roger Olsson

Skribent, resa, nöje, TV

Relaterade artiklar

Translate »
Close