Reportage

Reportage: Att förstå Kurderna i mellanöstern

Reportage: Att förstå kurderna i mellanöstern kan vara komplicerad för läsare i Sverige att sätta sig in i,  speciellt när det finns många intressen som antingen vill stoppa eller hjälpa kurderna med att skapa sitt efterlängtade Kurdistan. Därmed verkar den generella nyhetsrapporteringen vara diplomatisk styrd för att inte trampa på öma tår.

Kronbladet.se valde att kontakta en kurd för att få Kurdernas berättelse om hur situationen är på ett jordnära sätt och närma sig deras vardag, och lyckas att förmedla situationen bättre där våldet går i cirkel och handlar allt om hur Kurderna försöker ta sig ur och bli självständiga. Nyligen var det en speciell händelse som nådde omvärlden där kurder började slå tillbaka mot Irakiska regeringsstyrkor 16:e Oktober 2017.

Vi sitter en kväll i Stockholm inne på ett fik i gamla stan och vår gäst Agir börjar berätta för Kronbladets reporter som försöker ordagrant skriva ned vad som sägs även ord som en försiktig diplomatisk Svensk inte skulle vilja använda.

Agir börjar berätta:
”Det började med att Irakiska regeringsstyrkor och Shiamilisen under namnet Hashd Alshaabi gick in i oljestaden Kirkuk som dominerades av Kurderna framförallt av det Kurdiska politiska partiet PUK, vars ledare ,Jalal Talabani dog några dagar innan händelserna den 16 oktober 2017.

Det som hände efter att shiamilisen och Irakiska regeringsstyrkor, precis som vilken efterbliven ockupations makt som helst började riva ner och bränna Kurdiska flaggan, plundra och bränna de misstänktas hus samt PDK kontor..inte nog med det…shiamilisen har t.o.m precis som sina vapenbröder inom IS, börjat halshugga några av dem tillfångatagna peshmergasoldater, bränna deras kroppar och/eller dra deras döda kroppar efter gatorna med bil.

Kurderna började fly staden Kirkuk,’ven Sunni Araber och Turkmener började lämna staden av rädsla för sitt liv , men värst drabbade var den multietniska staden som är på vägen mot Kirkuk, Tuz Khurmato. Där har man börjat bränna kurdernas hus, hota dem till döds och kräva att Kurderna ska lämna staden för att på det sättet rensa den från all kurdisk närvaro.

Igår kväll den 16:e Oktober 2017 hände något extra ordentligt..unga män började gå ut i massor för att protestera mot både Irakiska ockupations styrkorna men även sveket emot sveket som stadens befolkning blev utsatta för,  där Puk falangen drog sina trupper från strategiska positioner för att på detta sätt göra det möjligt för centralregerings trupper att inta staden.
En kille som är 16 år och heter ASO slet en Irakisk flaggan ur en Polisbil som hör till shiitiska regeringen i Bagdad och därefter började fler och fler människor ,främst Kurder men även Sunni Araber och Turkmener att gå ut i protest. Framförallt efter att ha fått veta om förstörelsen av en staty föreställande den legendariska Kurdiska hjälten Mama Rishe som gäckade Irakiska trupper under Saddams tid.

Kurdisk hjälte Mama Rishe. Bild från whopopular.com

Dessa protester blev allt grövre och människorna började attackera shiamilisens ställningar som började evakuera staden. I Staden Khaneqin började händelserna efter att man har slitit en Kurdisk flagga ur händerna på en gammal kurdisk man. Folket där började bränna flaggan, slå Kurdiska mannen för att sedan lägga stolt en videoklipp på nätet. Människorna som såg med egna ögon vad som hände med deras stolthetsymbol och vad som hände med den gamla mannen , rusade till sina hem för att hämta vapen och börja slås mot Irakiska shiamilisen för att till slut tvinga dem ur staden. ”

Slut.

Fotnot 1:
Agir heter egentligen något annat i vardagen, men våldet har även nått Sverige, därmed så vill personen vara anonym för sin familjs säkerhet.

Fotnot 2:

Information om den kurdiska hjälten Mama Risha
Najmadin Shukr Rauf eller Mama Risha (Kurdish: مامه ڕیشه betyder Skäggiga farbrorn även kallad för Järn-mannen) (1957 – 25 januari 1985) var en framträdande medlem av Peshmarga i norra Irak under den kurdiska långvariga krigföring med de irakiska regeringens väpnade styrkor i deras kamp för självstyrt norra Irak.
Född i byn Talaban nära Kirkuk till en fattig familj, njuter han nära mytisk status i det kurdiska samhället. Enligt vissa kurdiska källor valde han det smeknamnet eftersom han svor att han aldrig skulle raka sitt skägg tills Kurdistan var helt fri från Baathpartys kontroll.
Han nickades också (även kallad för Järnmannen) för sina rasande och välorganiserade strider och slag mot de irakiska styrkorna nära Kirkuk-området. I mitten av 1970-talet gick han med i Peshmarga av den patriotiska unionen av Kurdistan (PUK) ledd av Jalal Talabani. Han anses av de flesta kurderna vara en förebild och en legendarisk fighter. Najmadin dödades i 25 januari 1985 i ett bakhåll.

Källa: whopopular.com

 

Relaterade artiklar

Translate »
Close