NyheterPolitikSverige

REGERINGSBILDNINGEN: Fortsatt parlametariskt kaos

Ett väntat resultat - Sverige går mot extraval

Det var under fredagens morgon som riksdagen höll den planerade andra statsministeromröstningen. Talmannens förslag var Socialdemokraternas Stefan Löfven

Efter Annie Lööfs och Jan Björklunds gemensamma beslut i veckan att avsluta förhandlingarna med Socialdemokraterna och istället rösta nej till en fortsatt ledd S-regering så blev resultatet det förväntande.

Det som istället kom som en överraskning var att Vänsterpartiet valde att lägga ner sina röster. De menade, precis som C och L att om man som Socialdemokrat förväntar sig att få stöd av V så behöver man även ta ställning till deras politik och kompromissa. Vänsterpartiet hade varnat för att detta kunde ske men de flesta experter hade sågat uttalandet.  Att V la ner sina röster kan dock ses som symboliskt då de i praktiken inte var avgörande för hur utgången av resultatet blev.

Socialdemokraterna har inte gett upp

Omröstningen började med att alla partier fick hålla ett kort anförande, under detta berättade Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman att hans partiledare Stefan Löfven är den naturlige ledaren.

– Stefan Löfven är ledare för det största partiet och för det största regeringsalternativet, det är naturligt att det är han som leder den kommande regeringen.

Om Löfven inte blir vald så ger S ändå inte upp hoppet om att få till stånd en S-MP-regering med Centerpartiet och Liberalerna som stöd.

– Vår dörr står öppen, säger Ygeman.

Sverige behöver en regering

Annie Lööf sa i sitt anförande att hennes parti målmedvetet och konstruktivt har arbetat för att bryta de över tre månader långa dödläget. Beslutet att inleda skarpa förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är den stora positionsförflyttningen som skett under hösten. Men S klarade inte att kompromissa.

– Nu måste också andra partier ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, säger Lööf.

Strax före omröstningen sade Centerledaren Annie Lööf att partiet fortsatt är beredda att kompromissa för att Sverige ska få en ny regering.

– Nu får talmannen föra processen vidare. Vi är kompromissinriktade. Vi är beredda att ta fortsatt ansvar, men jag lägger särskilt ansvar på de två stora partierna som måste röra sig framåt, avslutade Lööf.

Björklund fortsatt positiv till en mittenregering

– Hade resultatet godkänts av alla fyra partier hade Liberalerna varit beredda att trycka gul knapp i dag och släppa fram Stefan Löfven. Men eftersom det inte gick, så röstar vi nej i dag. Inte för att vi är emot en mittenlösning, tvärtom hade den varit välkommen, utan för att den just nu inte gick att åstadkomma, säger Jan Björklund.

Så röstade riksdagen

Ja: 116
Nej: 200
Avstod: 28
Frånvarande: 5

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close