Resa

Paradiset finns i Thailand – här hittar du det

Paradiset Huay Yang Thailand

Den mysiga fiskebyn som många inte hört talas om, men som nästan alla som besöker blir gränslöst förälskade i och återkommer år efter år. Huay Yang finner man där Thailand är som smalast ca 32 mil söder om Bangkok.

Byn har under många år haft en hel del svenska husägare. Mest äldre som ville ha ett vinterboende i solen där dom kan leva gott som pensionärer. Många har naturligt vis fortfarande den tanken men allt fler barn familjer söker sig hit och hyr men även köper sig boende i byn.

Det gör att det blir en mer härlig blandning åldersmässigt i byn vilket naturligt vis är väldigt positivt. Det har medfört att det finns en svensk skola i byn sedan flera år som är väldigt populär. Det i sin tur gör det möjligt för familjer att ta långsemestrar i paradiset .

Varför just Huay Yang ?

En entydig bild av Huay Yang framträder när man frågar människor som är inbitna fantaster av vad som är så unikt med byn. Dom flesta framhåller att det är gemytligt, genuint och helt enkelt ett paradis som är svårt att förklara. Det måste upplevas själv och jag kan inte annat än att hålla med.

Här är mitt intryck av Huay Yang

Det första som slog mig var det otroligt avslappnade stämningen som råder i byn. Ingen skräddare som försöker sälja kostymer i varje gathörn och ingen tuk tuk förare som försöker få dig som kund. Och framför allt ingen som rycker i dig på stranden för att sälja något du inte behöver.

Här kan man vara i fred och bara njuta och vill man ha service så finns det på dom mysiga små ställen lite här och var efter stranden som tillhandahåller solstolar mat och dryck och även massage.

Och sedan att prisbilden här är mycket låg jämfört mot dom flesta andra ställen i Thailand jag besökt gör inte intrycket sämre.

Inget party ställe

Jag fann att byn har något för dom flesta om man inte är ute efter riktiga nattklubbar och flotta barer. Men med ett öppet sinne och en avslappnad inställning så finns det gott om nöjen ändå.

I bland har någon restaurang dans till levande musik eller något uppträdande eller sport sändningar som kan pågå vilken tid på dygnet som helst.

Restaurangtips

Ett exempel är Ranchen som arrangerar olika tillställningar som live spelningar och mycket sportsändningar  som kan vara när som helst på dygnet vid intresse. dom  kör även en populär och välbesökt buffe och mer där till.

En annan restaurang är Marligarden som även dom har spelningar med dans och en del live spelningar. Bland annat brukar Ritchie Newton en känd Elvis kopia göra ett par välbesökta spelningar varje vinter.
Varje lördag visas även v75 på tv och du kan köpa andel på deras system.

Dom två första är ställen med svensk anknytning. Ett annat och helt Thailändskt Ställe är Poms på stranden vid Dolphin Beach. Där kan du sitta vid strandkanten och höra havet brusa och se fiskebåtarna i horisonten samtidigt som du myser med dom du tycker om. Och med en svalkande drink i handen och blicken över havet kan man sitta länge. Men även här kan vissa kvällar förvandlas till trevliga spontana eller planerade utekvällar med uppträdande.

Det finns många fler både Thailändska och svensk ägda ställen som har sina olika happenings och teman i form av uppträdanden och fester av olika slag.

Träna på semestern

Under stora delar av året pågår även mycket olika träningskurser oftast på golf ranchen. Där betalar en självkostnadspeng för hyran av lokalen ca 50 bath det kan vara allt från yoga till riktigt ansträngande Tabata pass.

Det finns även ett gym i byn öppen för allmänheten där man kan lösa kort eller köpa enstaka inträden gymmet heter chang corner.

Dom flesta restauranger har öppet till 22.00 men har dom inga gäster kan dom stänga mycket tidigare, men har dom gäster så kan dom ha öppet så länge det finns gäster kvar.

Här har dom flesta boenden tillgång till pool och alla har tillgång till den otroligt vackra stranden som är perfekt för en heldag.

Antingen så beger man sig till en av många små ställen som har restaurang, bar och solstolar Några erbjuder gratis stolar och några får man betala ca 5 kr för.

Men alla har sin charm och en del har investerat i fina stolar och duschar och så man behöver att ta ut en liten peng, man får helt enkelt prova sig runt och få sin egna favorit.

Vill man bara gå ner på den härliga stranden med badlakan och borra ner tårna i den varma sanden så behöver man inte trängas på vissa ställen kommer du nästan känna dig ensam.

Här kan man få lata dagar på en öde strand

Ta sig runt i byn

Byn är ganska utbredd och det är avstånd mellan dom flesta ställen så är motorcykel med sidovagn så kallad saleng nästan oumbärlig för familjer.

Detta kan vara en lite skrämmande tanke för vissa. Men väl på plats kommer dom flesta inse att detta är en mycket stor del av charmen och hela grejen med byn.

Dels att ni kommer förmodligen träffa många nya vänner som vill bjuda hem er till sig på en drink. Kanske ska ni träffas på någon restaurang en bit bort. Eller att ni själva vill vidga era vyer och utforska byn och dess många olika matställen.

Att det är fina små vägar bland vajande palmer och ananas plantager som är mycket lite trafikerade och känns trygga känns bra. Man hittar hela tiden nya små matställen massage/skönhets salonger och butiker och strandhak som blir den nya favoriten. Allt detta inbjuder till många härliga turer med salengen och för mig var det en frihetskänsla som var oväntat härlig.

Moppekaravan

Under högsäsong brukar folk samåka i karavan till olika närliggande utflyktsmål. Kul för dom som gillar att sitta och guppa på moppen och känna vinden i håret och träffa nya vänner.

För dom övriga vill jag på peka att det går att ta taxi till rimliga priser. Men inom byn är moppe ,saleng eller cykel för all del att rekommendera.

Känslan är att befolkningen är väldigt positiv till turisterna i stort och att många svenskar och Thailändare har funnit varandra blivit riktiga vänner.

Tips på ställen att besöka

Dansing khon

på gränsen till Burma är det marknad varje dag men störst är den på lördagar. Hit brukar en karavan med moppar åka på småvägar från byn men det är långt att åka ca 3-4 mil enkel väg.

Taxi är inte en dum ide här ett tips är att åka tidigt för det kan bli väldigt varm här fram på dagen.Vill man så kan man kombinera marknaden med ett stopp i Prachuap khiri khan. Antingen för att shoppa på tesco lotus eller stanna till i Ao Manao.

Aporna i Ao Manao

Ao Manao

Är ett militärt område med fin strand mycket restauranger.  Här finns lite små souvenir butiker och en del annat som lekparker och djurpark med mera.

En bit bort inne på området vid foten av ett berg finns det vilda apor att besöka, det är snälla försiktiga apor som man får mata och fota så mycket man vill.

Huay Yang vattenfall

På andra sidan motorvägen ca 7 kilometer mot foten på Burmabergen finns denna lilla oas som är en trevlig utflyckt för hela familjen.

Hit tar man sig lätt med salengen eller mopparna om man vågar korsa den stora motorvägen annars så är det taxi som gäller och inträdet är 100 Bath för vuxna och 50 Bath för barn.

 

Huay Yang vattenfall

Hua Hin

Vill man ha lite storstadspuls kan man besöka Hua Hin över dagen med en bokad taxi. Vill man övernatt i Hua Hin så kan man tåget som kostar ca 5 kr enkel resa.

Problemet med tåget är att man kan inte ta sig hem samma dag så en övernattning krävs. Hua Hin är värt en övernattning för den som ändå vill ha lite nattliv i staden.

I Hua Hin finns det mesta bland annat 2 stycken vattenparker med många attraktioner. Golfbanor och flera köpcenter och många marknader speciellt nattmarknaden är väldigt välbesökt och trevlig att besöka.

Koh Talu

Några mil söder ut kan man ta sig ut till Koh Talu som är en paradis ö med snorkling som sitt signum.

Ön har en väldigt vacker vit sandstrand med klart turkost vatten ett riktigt exotiskt paradis.

Det finns endast några få bungalows på ön så övernattar man här så blir eftermiddagen när alla båtar åkt med snorklings turisterna rena Robinson ön.

Ett undantag dock du har en restaurang precis vid vattnet där du kan få en kall öl eller något annat svalkande i solnedgången.

Koh Talu
Söta sköldpaddor

Dom flesta taxi bolagen i byn säljer resor till ön. Taxi bolagen brukar kolla upp väderrapporten så ni får bra väder och fin snorkling.Ön har även en uppfödning av sköldpaddor som man kan titta på. Dom finns längst bort på stranden från restaurangen sett och finns i små bassänger.

Även äldre, sjuka eller skadade sköldpaddor tas om hand tills dom är friska och starka nog att släppas fria.

Boende i Huay Yang

Här finns inga hotell utan här hyr dom flesta ett hus eller lägenhet privat via blocket eller via några mäklare som är verksamma i byn. Mäklarna i byn är oftast svenska personer och dom flesta som hyr är svenskar.

Husen är oftast belägna i områden som har vakt 24 timmar gemensam pool och en del har även gym.

Sedan finns en hel del resorter som växer upp lite var stans i byn med olika prisklasser.

Boende finns från ca 500 Bath per natt och uppåt priset beror på läge, standard, årstid och utrustning dessa ställen är det oftast Thailändare som driver.

Ta sig hit

Enklast kan man ta en förbokad taxibil eller minibuss från byn som väntar på dig vid terminalen kostnad ca 4-5 tusen Bath.

Tåg avgår från Hualamphong station 08.05 och anländer till Huay Yang 12.45 och kostar 463 Bath.

Buss avgår flera gånger per dag från Bangkoks södra busstation och kostar ca 300 bath.

Mer info

Det finns en del sidor på Facebook där man kan ta del av det som händer i byn. Många använder sig av dessa för att hitta boende, aktiviteter och inspiration och så vidare.

Här tipsar jag om några sidor som kan bli en början på din kommande vistelse i paradiset.

Hyra bostad i Huay Yang
Huay Yang vårt paradis

Tags

Roger Olsson

Skribent, resa, nöje, TV

Relaterade artiklar

Translate »
Close