Hälsa & MotionLevaSverige

Nya röklagen – så funkar den

Den 1 juli i år gäller den nya tobakslagen som fått både ris och ros av allmänheten. Men vad är det egentligen som gäller?

Sedan 1994 har det varit förbjudet att röka på skolgårdar och utomhusområden vid förskolor och fritidshem men nu gäller alltså en hel del nya områden där rökning ska vara förbjuden. Den nya lagen gäller alltså inte bara det uppmärksammade förbudet mot att röka på uteserveringar utan även på offentliga platser såsom perronger, busshållplatser, lekplatser, taxizoner och inhägnade områden som idrottsanläggningar, konserter och mässor. Och enligt Folkhälsomyndigheten tar det inte slut där. Från och med i sommar kan man heller inte röka utanför ”entréer till lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till”, vilket innebär bland annat utanför entréer till mataffärer, statliga och kommunala myndigheter, restauranger, järnvägsstationer plus lokaler för hälso och sjukvård.

Det är ägaren till exempelvis en restaurang eller butik som själv ska ansvara för att den nya lagen följs och ska säga till den som röker utanför, men det är bara polis eller ordningsvakter som har rätt att avvisa dig om du trots tillsägelse fortsätter att röka på fel plats. Men Folkhälsomyndigheten ger ändå möjligehet för vissa undantag. Den som har restaurang kan till exempel få möjlighet att inrätta ett rökrum för sina gäster, men inte så kallade rökrutor på uteserveringen är inte tillåtna.

Men vad händer då om man åker fast? Butiks och restaurangägaren kan få böter om han eller hon inte upplyser den som röker på förbjuden plats och kan i värsta fall förlora sitt tillstånd.

Men för dig som privatperson är det lite mer krångligt. För den som röker på fel plats enligt den nya lagen och vägrar sluta eller ge sig av kan det faktiskt handla om Olaga Intrång. Och enligt Brottsbalkens kap. 4 ,6§ ska den som döms till olaga intrång straffas med böter och om brottet är grovt till högst 2 års fängelse. I detta fall torde grovt olaga intrång inte komma på tal och därmed kan man räkna med böter för brottet. Vad detta bötesbelopp kommer hamna på är omöjligt att förutse utan att veta mer om fallet, det beror helt på hur allvarligt domstolen anser att brottet varit.

Här är hela listan på produkter som omfattas av rökförbudet i de rökfria miljöerna enligt Folkhälsomyndigheten:

  • Röka tobak
  • Inhalera tobak som förångats (exempelvis genom att röka tobak i vattenpipa).
  • Röka örtprodukter
  • Använda e-cigarretter
  • Använda njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak (exempelvis att röka vattenpipa med annat innehåll än tobak).

Foto: Free-Photos från Pixabay

Fler nyheter på Kronbladet.se

Tags
Translate »
Close