Hälsa & MotionLeva

Nu är säsongen för vinterkräksjukan igång

Många människor söker nu information om vinterkräksjuka på 1177.se. Det är en tydlig signal om att säsongen är igång, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus och är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige.

Tre tips som minskar risken för att du själv blir smittad:

  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten, framför allt före måltider och efter toalettbesök. Det räcker inte att använda handsprit, eftersom handsprit inte påverkar viruset som sprider vinterkräksjuka.
  • Använd flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många samlas, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer.
  • Undvik att besöka magsjuka personer.

Vad kan jag göra själv om jag har fått vinterkräksjukan?

– Det är viktigt att återställa kroppens vätskebalans genom att dricka mycket. Kroppen tar upp vätskan bäst om du dricker lite i taget och ofta. Om du har svårt att dricka kan du ta vatten teskedsvis, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden.

Om du kräks mycket eller har mycket diarréer förlorar kroppen både vätska och salter. Du kan då dricka vätskeersättning för att ersätta det vatten och de salter som din kropp blivit av med. Du kan köpa vätskeersättning på apotek eller blanda din egen.

På 1177 Vårdguidens webbsida om vinterkräksjuka finns ytterligare tips och råd som är bra att känna till, till exempel hur du kan minska risken för att smitta andra och när du ska söka vård. Det finns också en särskild sida om magsjuka hos småbarn.

Tags

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar
Translate »
Close