InsändareKultur

När Facebook stänger av dig

Undertecknad har nu varit avstängd från Facebook i åtta dygn och först om 23 dygn släpps jag in i värmen igen. Mitt brott?

”Du har nyligen publicerat något som liknar spam.”

Vad var det för ”spam” jag hade mage att lägga upp då, kanske du undrar.
Jo, jag var på en dagsutflykt och jag lade upp två foton och en kort text inom loppet av fyra timmar. Sådan fräckhet att använda Facebook för just det som plattformen är till för – att dela och att ta del av vad andra delar med sig av.

Vips ströps större delen av mitt sociala liv. Jag använder dessutom – och har så gjort i många herrans år – Facebook i mitt arbete. Plötsligt blir det svårare att tjäna sitt levebröd.

Hur fungerar då dessa numera frekvent förekommande avstängningar?
Jo, om någon eller några anmäler ett av dina inlägg eller en av dina kommentarer så blir du avstängd i ett dygn. Du ska varnas! Du ska återvända till ledet och bete dig som ett får. Sedan släpps du in i gemenskapen igen.

(När jag blev avstängd i ett dygn så hade jag dragit ett oskyldigt skämt i en sluten humor(!)grupp.)

Nästa gång du blir anmäld så blir du avstängd i en  vecka.

(Den gången hade jag lagt upp en länk till en faktabaserad artikel och någon ansåg att detta var ”rasistiskt” gjort. Vänstermänniskor är ju, som ni nog vet, faktaresistenta.)

Redan nu arbetar 15 000 personer med att ”granska innehåll och identifiera otillåtet innehåll”. De ska nu bli 5000 fler.

Kanske var det just en av dessa ”granskare” som stängde av mig. ”Jistanes vad han spammar sina följare idag. Usch. Adjöken med dig!”

Vad gör man då när man blir avstängd? (Pedagogisk manual)

  1. Skapa en ny profil (med en variation av ditt riktiga namn), men gör detta innan du blir avstängd eftersom…
  2. …Du och din ”extraprofil” måste vara FB-vänner innan du blir avstängd, ty när du väl är ute i kylan så kan du varken skicka vänförfrågningar eller acceptera sådana
  3. För att meddela dina kontakter på ditt ordinarie konto om att du har blivit avstängd så skriver du detta i en statusuppdatering på din extraprofil. Sedan taggar du din ordinarie profil i inlägget
  4. Inlägget där du taggade dig själv dyker upp på din ordinarie ”vägg” om du har ställt in att inlägg/foton som du taggats i automatiskt läggs upp. I annat fall måste du manuellt godkänna denna taggning

Om du använder dig mycket av Facebook i t ex jobbsammanhang eller i ditt sociala liv så tycker jag att du skapar dig en extraprofil redan idag. Glöm inte att bli vän med dig själv. Så att säga.

 

Foto: Pixabay

Skribent: Kim da Costa

Självförsvarskurs för Kvinnor och tjejer

Relaterade artiklar

Translate »
Close