Forskning & VetenskapMat & DryckNyheterVärlden

MILJÖBOMBEN: Nya förpackningen 100 procent miljövänlig

Vietnamesiska stormarknader har börjat använda bananblad i stället för plastförpackningar.

I en intervju i den vietnamesiska tidningen VnExpress meddelade en representant från livsmedelskedjan Lotte Mart att de fortfarande är i testfasen, men planerar att byta ut plast med bananblad över hela landet mycket snart. Bortsett från att slå in grönsaker och frukter avser man också att använda bladen för färska köttprodukter.

Bananblad
Foto: Facebook/perfecthomes

– När jag ser grönsaker inslagna i dessa vackra bananblad är jag beredd att köpa mer varor och jag tror att det här initiativet kommer att få lokalbor att bli mer miljömedvetna, säger en kund till tidningen.

Med Vietnams rankning som nummer fyra i världen med den största mängden plastavfall som dumpas i havet är sådana ansträngningar av största vikt. I en ny rapport framhölls den otroliga mängden plastskräp som genereras av vietnameser till 2500 ton per dag.

 

Ny miljötrend

Tidningen Vice konstaterar att det är en växande trend i Asien att förbjuda eller minska på antalet engångsplastpåsar i stormarknader.

Nyligen förbjöd Sydkorea användning av engångsplastpåsar och kräver att man istället ska tillhandahålla olika återvinningsbara behållare till kunderna.

Singapores stormarknader har också lanserat kampanjer som informerar allmänheten om behovet av att minska användningen av plastpåse. Under tiden har taiwanesiska butiker börjat ta betalt för engångsplastpåsar för att avskräcka kunder från att använda dem. Och i Kina har man sett en minskning med 66 procent av alla plastpåsar i över ett decennium sedan man förbjöd användningen av ultratunna plastpåsar 2008.

Mer Mat och Dryck på Kronbladet.se

Tags
Translate »
Close