NyheterPolitikSverigeValet 2018

LÖÖF: Det blir inget samarbete med Socialdemokraterna

På måndagen kom beskedet

Annie Lööf säger att Socialdemokraterna inte har visat den kompromissvilja som önskats samt att de har varit ovilliga att släppa sia tidigare samarbeten med Vänsterpartiet för att en regeringsöverenskommelse ska vara möjlig.
– Resultaten av förhandlingarna håller inte för ett samarbete, säger Lööf.

I helgen har de partier som på ett eller annat sätt varit involverad i regeringssamtalen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna träffats i sina respektive partier för att prata om de pågående förhandlingarna.

Det var efter dessa förhandlingar med Centerpartiet som Annie Lööf gav besked att de inte blir ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna.

Löfvén inte tillräckligt villig att förhandla

Annie Lööf säger att Centerpartiet arbetat ”dag och natt” de senaste fem dygnen för att kunna hitta en lösning, men att detta misslyckats.

– Tyvärr måste jag konstatera att resultaten inte håller för ett samarbete. Jag är besviken att S inte tog denna historiska chans till samarbete över blockgränsen, säger Lööf.

Hon menar att Socialdemokraterna är för ovilliga att hitta lösningar på en rad politiska områden, däribland bostadsmarknad, arbetsmarknad och skattepolitik, tre viktiga frågor för Centerpartiet. Hon säger att S har varit vaga i sina formuleringar och att man försökt skjuta upp beslut och gömma undan dem in i långvariga utredningar och rapporter. Angående Socialdemokraternas tidigare samarbeten med Vänsterpartiet säger hon:

– Inflytandet från Vänsterpartiet är mycket problematiskt för oss.

Lööf menar även att alla av Jonas Sjöstedts krav är uppfyllda men inte alla av Centerpartiets

Fortfarande oklart om en 3-2-1 lösning

På frågan om de om hur de ställer sig till Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister kom det inga nya svar från Annie.

– Centerpartiet är inte där. Vi har inget sådant beslut. Vi har fram till i går suttit i skarpa förhandlingar med Socialdemokraterna om att få till stånd en ny regering. Vi har landat i vad vi tycker, om att släppa fram Löfven och ha ett budgetsamarbete – vi säger nej till det.

Talmannen Andreas Norlén (M) har pratat med såväl Stefan Löfven som Annie Lööf och Jan Björklund (L).

Nyval närmar sig

Nu, efter Centerns besked ska han hålla en rad nya samtal med partiledarna och dessutom ge dem några dagar till att tänka över Lööfs besked. Därefter tar han beslut om hur han tänker gå vidare i regeringsprocessen.

Talmannen har tidigare sagt att riksdagen ska få rösta om S-ledaren som statsminister, när det ska ske är fortfarande oklart.

Om riksdagen röstar ned fyra statsministerförslag blir det automatiskt nyval (extra val)

Tags

Relaterade artiklar

Kolla också

Close
Translate »
Close