KrönikaPolitikSverigeVärlden

KRÖNIKA: Iran är det stora hotet i världen med Svensk hjälp

Både Iran och Turkiet styrs av Islamiska partier och både skyr inga medel för att förstärka sin kontroll över respektive länder och folk medans Turkiet tar hänsyn till en viss grad till sina relationer med västvärlden, och är mer utsatt för granskning och kritik. Så har Iran i praktiken fått något slags beskydd från hård granskning och kritik och får hjälp från Sverige och andra länder.

Fastän att landet Iran är mer hänsynslös både mot sina medborgare och även blandar sig aktivt i andra länders angelägenheter så som Irak, Syrien, Yemen och Palestinska områden samt även i länder utanför Mellanöstern som Nigeria ,Venezuela och Chile där jag har under tiden har vistats  så har jag märkt av en stark närvaro av Hizbollahanhängare som i Mexiko och Argentina.

Turkiet håller däremot en lägre profil än Mullorna Iran och är inte lika aktiv i rollen som milisfödare.
Angående hur dessa två länder behandlar sina minoriteter kan jag lugnt påstå att Iran är klart mycket värre. Inga avrättningar har ägt rum i Turkiet de senaste 40 åren. Så har antalet avrättningar av meningsmotståndare av politiska och religiösa skäll ,även dessa som räknas inom narkotikabrott framtvingade av erkännande under tortyr uppgått till tiotusentals i Iran. Främst är det dock Kurder, Bahaer och Balocher samt Araber som drabbas mest.

Medans Turkiet hjälpte IS och Alnusra logistisk så har Iran varit den riktiga och sanna modern av det politiska och militära planeringen av just Daesh (IS) enligt många dokument som avslöjar Iranska revolutionära gardets aktiva roll i destabilisering av Mellanösterns länder.
Iran för vissa kanske tycker det låter konstigt och osannolikt har skapat allianser av olika slag till ytan med motstridiga intressen. De har allianser bland Sunni, Shia Kristna Lebanser och Kurder och även bland vissa grupperingar som kallar sig för demokratiska och moderna sekularister främst bland Kurder då.

Medans Turkiet hjälpte IS och Alnusra logistisk så har Iran varit den riktiga och sanna modern av det politiska och militära planeringen av just Daesh (IS) enligt många dokument som avslöjar Iranska revolutionära gardets aktiva roll i destabilisering av Mellanösterns länder.

 

Iran är det riktiga faran  men Turkiet må ha den ekonomiska styrkan och till en viss mån den militära men det är likväl Iran som inte tar hänsyn till några gränser och söker ingen medlemskap i varken EU eller annan internationell organisation med demokratisk mantel. Utan är ivrigare att ställa fler länder under dess kontroll och struntar helt och hållet i all intern och extern kritik.

Iran stöds av EU och Storbritannien som motsätter sig alla slags ekonomiska och politiska sanktioner mot regimen. Lägg märke till att det första oljebolaget  BP (Brittish petroleum) gjorde efter att Irakiska militären och milisen tog över Kerkuk förre året för att ta över oljakällorna i staden.

Lägg märke till att det första oljebolaget  BP (Brittish petroleum) gjorde efter att Irakiska militären och milisen tog över Kerkuk förre året för att ta över oljakällorna i staden.

Iran vill störta kungliga familjen i Saudiarabien samt Bahrain och stödjer Hamas, Boko Haram och IMN, Islamic movment av Negeria som är Shiitisk grupp och stöder diktaturen i Venezuela. Samt stöd med knarkligorna i Syd och centralmerika medans Turkiet har mindre ambitioner än sin östliga granne och vill helst spela rollen som en lokal Imperialist i närområdet.

Iran är den största faran för freden i Mellanöstern och därmed Världen och har flera hemliga terrorceller i EU och Latin Amerika.  Och att Shiitiska moskéer i Sverige och övriga Europiska länder spelade aktiv roll i att värva och rekrytera egna Shiitska jihadister till kriget i Syrien borde inte förvåna någon.

Och att Shiitiska moskéer i Sverige och övriga Europiska länder spelade aktiv roll i att värva och rekrytera egna Shiitska jihadister till kriget i Syrien borde inte förvåna någon.

Turkiet är inte enbart partiet AKP som styr landet däremot Iran är det bara de religiösa Mullorna som styr och som blir den större skillnaden.


Rafiq Baban

Rafiq Baban är Samhällsdebattör och analytiker

 


Krönikan är krönikörens egna åsikter och representerar ej tidningen Kronbladet. Vi förespråkar och står upp för yttrandefriheten.
Kronbladet är en rojalistisk, konservativ och reformförespråkande tidning.

Stöd Kronbladet med sponsring till Swish 1236516348
Utgivningsbevis: DNR 17/02837

 

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close