OkategoriseradeTemaVärlden

Kronbladet önskar alla läsare en Glad Påsk

Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av att Jesus enligt Nya Testamentet led, dog och uppstod för att den troende människan skulle bli förlåten sina synder och få evigt liv.

Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken, vilken firas till minne av Gamla Testamentets berättelser om judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri. Högtidens svenska namn kommer också från dess hebreiska namn ”פֶּסַח” (pesach), vilket betyder ”passera” eller ”gå förbi” och tydligast pekar på den judiska innebörden av högtiden. Det engelska ordet easter kommer av den germanska frukbarhetsgudinnan Ēostre.

Enligt Andra Moseboken föddes Mose under israeliternas tid som slavfolk i Egypten under en tid då farao hade beordrat att alla nyfödda hebreiska pojkar skulle dödas, för att folket inte skulle föröka sig mer. För att undvika detta lade Mose mor sitt barn i en korg och satte den i vassen vid Nilens strandkant och lät Moses storasyster sitta kvar för att se efter vad som hände. Faraos dotter gick till floden och upptäckte pojken. Storasystern tog då tillfället i akt och erbjöd faraos dotter att skaffa en amma.

Själva påsken börjar egentligen inte förrän på påskdagen men idag tycker vi nog att hela veckan före påsk tål att firas. Skolorna har påsklov och på många företag är det nästan halvfart.

Påskfirandet idag brukar börja med att man skaffar ett påskris, några grenar av björk som sedan pryds med fjädrar i olika färger och andra sorters påskpynt. Idag är det en fin dekoration men förr i tiden var det faktiskt meningen att man skulle piska varandra med det där riset.

Skärtorsdagen i påskveckan är för kyrkan en reningsdag. Kyrkan firar skärtorsdag till minne av den första nattvarden. Det är också den dag som – enligt gammal folktro – alla häxor ska fara till Blåkulla. Det gäller alltså att gömma kvastar, stänga skorstensspjäll och skjuta med gevärsskott (idag smällare) i luften. Allt för att skrämma häxorna.

Numera kommer det mest utklädda små barn och ber om godis eller delar ut speciella påskkort, en sed som pågår under hela påsken.

Påskdagen är den kristna kyrkans största dag. Då firas att Jesus är uppstånden från de döda. Gudstjänsten på påskdagen går i glädjens tecken.

På annandag påsk fortsätter glädjen i helgfirandet. Förr var ofta den här dagen ungdomarnas egen dag, då behövde det ju inte vara lugnt och stilla längre utan man kunde istället dansa och roa sig.

Så här firar vi ju fortfarande, en blandning av gammalt och nytt, av kristen tro, folkliga seder och de egna traditionerna inom den egna familjen.

Påsken blir ofta också startskottet för våren. Äntligen är den långa vintern slut och i våra påskpyntade hem finns också vårblommorna (påskblommorna) på plats.

Men det där med påskharen då? Traditionen med en påskhare istället för en påsktupp kommer från Tyskland som så många av våra andra helgtraditioner. Påskharen kom med de speciella påskäggen och det var också påskharen som gömde dem på olika listiga ställen.

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close