IntressantLevaReportageResa

Kraków lämnar ingen oberörd

Vill du besöka en sagolikt vacker stad är Kraków det rätta stället. Stare Miasto, stadens gamla stadsdel finns på UNESCOS världsarvslista sedan 1978 och bjuder på många, vackra medeltidskyrkor och gamla hus.

Staden är Polens näst största och ligger 300 km från Warszawa.

Foto: Lovisa Ekdahl. Krakóws magnifika Domkyrka vid slottet Wawel.

Kraków har varit huvudstaden från medeltiden fram till 1596 när Kung Sigismund flyttade huvudstaden till Warszawa. Stadens storhetstid varade under 1400-och 1500-talen då stor renässanskonst samt arkitektur skapades. Stadsplanen är från 1200-talet och staden bevarades oskadd under andra världskriget!

Foto: Lovisa Ekdahl. Minnesmonument i den judiska stadsdelen.
Foto: Lovisa Ekdahl. Det finns många trevliga cafeér i Kazimierz. De flesta skyltar är bevarade från innan andra världskriget.

En rundtur till de judiska kvarteren tillsammans med en guide är ett måste. Kazimierz är ett historiskt distrikt som var ett judiskt område från 1300-talet fram till andra världskriget. Idag finns det en väldigt liten del av den judiska befolkningen kvar. Dock finns det många kvarlämningar av judiskt liv och kultur i stadsdelen. Ett besök till judiska museét är något jag varmt kan rekommendera.

Foto: Lovisa Ekdahl. En del av det magiska slottet Wawel.

Slottet Wawel, som är en borg med kungligt slott och Domkyrka ligger på en kulle i Kraków. Där finns flertalet museér som är värt att besöka och i domkyrkan är flertalet polska regenter begravda.

Foto: Lovisa Ekdahl. Vid stortorget Rynek Glowny finns möjlighet att få åka häst och vagn till slottet. I bakgrunden syns Mariakyrkan.

Rynek Glowny, det stora torget i gamla stadsdelen är hjärtat av Krakòw. I anslutning till torget finns även gotiska Mariakyrkan, vilken är ett landmärke i Polen. Här vid marknadstorget finns många trevliga restauranger och cafeér där nattlivet inte slutar förrän långt efter midnatt.

I Kraków finns även Leonardo da Vincis konstverk Damen med hermelinen. Tavlan finns att beskåda hos Czartoryski Museum.

Foto: Lovisa Ekdahl. Del av Auschwitz. För mer bilder läs mitt repotage ”antisemitismen marscherar inte alltid i stövlar”.

När du besöker Kraków är det givet att åka till Auschwitz Birkenau som ligger ungefär en timmes bussfärd från Kraków. Jag har skrivit ett särskilt repotage just om Auschwitz Birkenau och det finns ingen som lämnas oberörd efter ett besök i det gamla dödslägret. Många hotell erbjuder guidade turer till Auschwitz Museum.

Om du funderar på vart du ska resa och vill uppleva en bit av Europas historia är Kraków staden för dig! Det är fortfarande relativt billigt att åka till Polen och staden erbjuder ett mycket rikt kulturliv, intressant historia och trevlig shopping. Se till att planera in en resa till Europas vackraste stad!

 

Skribent: Lovisa Ekdahl

Utbilda dig i Hlr med Hjärtstartare!

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close