GranskningLokala nyheterVärlden

Israel utvisar 16.250 flyktingar till Väst via UNHCR

Israel når överenskommelse med FN för att deportera asylsökande till väst, inte tillbaka till Afrika Premiärminister Benjamin Netanyahu berättar att Kanada, Tyskland och Italien är bland de länder som kommer att ta in så kallade asylsökande.

Israel kommer att utvisa 16.250 flyktingar till Västländer så dom har nu bevilja 16.250 tillfällig bosättningsstatusar tills dom förflyttats till Västerländska länder.

Premiärminister Benjamin Netanyahu sa på måndagen att Kanada, Tyskland och Italien är bland de några västerländska länder som kommer att ta emot asylsökande från Israel efter att landet nu har skrivit en överenskommelse med FN´s flyktingorgan som nu avbryter sin massutvisning plan genom detta avtal.

På en presskonferens sa Netanyahu planen som var att utvisa dom så kallade asylsökarna till att ”ett tredje land” skrotades nu när ”det blev klart att ett det tredjelandet inte uppfyllde de nödvändiga kriterierna för att villkoren skulle kunna genomföras.”

Inrikesminister Arye Dery tillade att efter hårda förhandlingar med UNHCR hade Israel gått med på att återbosätta alla asylsökande i ett västerländskt land där varje asylsökande först beviljas tillfälligt bosättningsstatus i Israel. I ett uttalande gav premiärministeriet siffror över 16 250 personer. För närvarande bor mer än 38 000 asylsökande från Sudan och Eritrea i Israel.

Den tyska ambassaden i Israel berättade för Haaretz att Tyskland inte hade mottagit någon begäran från FN: s flyktingbyrå ​​eller från den israeliska regeringen för ett avhysande av dom afrikanska asylsökarna som skulle deporterats av Israel. Det italienska utrikesdepartementet har i ett uttalande som många övriga länder i väst nekat till avtal angående Israel samt om att man tänker flytta asylsökande med stor sannolikhet via flyg för att kunna kringgå Schengenavtalet det vill säga Avskaffandet av gränskontrollerna vid de inre gränserna inom Schengenområdet hindrar inte en medlemsstat från att kräva att alla personer innehar eller bär på sig identitetshandlingar som styrker deras rätt att uppehålla sig på dess territorium. Det hindrar inte heller säkerhetskontroller vid hamnar och flygplatser så länge samma kontroller genomförs vid inrikesresor.

Inrikesminister Arye Dery tillade att efter hårda förhandlingar med UNHCR har Israel gått med på att återbosätta asylsökande i de västliga delarna av land för ge varje asylsökande en tillfällig bosättningsstatus i Israel.

I ett uttalande gav premiärministeriet siffror som påvisar att det finns 16 250 vardera i varje läger. För närvarande bor mer än 38 000 asylsökande från Sudan och Eritrea i Israel.

Den tyska ambassaden i Israel berättade för Haaretz att Tyskland inte ännu hade hunnit mottagit någon begäran från FN: s flyktingbyrå ​​eller från den israeliska regeringen för att mottaga dom afrikanska asylsökarna som ska deporterats av Israel till Europa. Det italienska utrikesdepartementet har i ett uttalande till den italienska tidningen La Republica, nekat avtal med Israel om asylsökande också.

Ett uttalande från Knesset-medlemmarna Michal Rozin och Mossi Raz från vänster Meretz-partiet kallade den nya planen ”den finaste timmen och en otvistlig framgång för asylsökande och israeliska samhällets befolkning”. Arbetspartiets ordförande Avi Gabbay sa: ”Efter många år med att ignorera problemet, att det slutligen framkommer en plan som ger en lösning på att rehabilitera stadsdelarna i södra Tel Aviv och som också ger också en ordnad policy för arbetskraftsemigranterna .”

En koalition av människorättsorganisationer sade följande i ett gemensamt uttalande: ”Det är symboliskt att på helgdagen, frihetsdagen, att vi har blivit informerade om att Israel har tagit utvisningsplanen från sin agenda och kommer att göra det möjligt för asylsökande att anländer till säkrare områden i säkra länder ””Vi kommer noggrant övervaka avtalet som undertecknades för att säkerställa att varje asylsökande får flyktingstatus, rättigheter och säkerhet, både i Israel och i andra länder.”

Sheffi Paz, en framstående motståndare mot av den närvaro av asylsökande i södra Tel Aviv, kallade den nya planen ”en förödmjukelse för Israel och ett direkt resultat av det totala misslyckandet av en försumlig politik under åren.”

Hon sa att hon och hennes kollegor inte längre skulle tro på regeringens försäkringar och tillade att ”invånarna i södra Tel Aviv kommer fortsätter kampen tills den sista infiltrationen lämnat Landet Israel.”

 

Källor: Conservative tribune, WikiLeak, Expressen, Aftonbladet

Christian Österman


SPONSOR


Vill du få råd och tips inom säkerhet? Vill du kunna försvara dig i trängda situationer?
Se sponsorfilmen och lär dig mer:

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close