NäringslivPolitikVärlden

Islamistiska landet Qatar ber investerare gå in i Turkiet med 15 miljarder dollar

Det islamistiska landet Qatar ber investerare att gå in i Turkiet med 15 miljarder dollar för att stödja Turkiets valuta ”Lira” som just nu har minskat med 40% av värdet, efter att Turkiet har vägrat att förhandla med USA om en  kristen pastor som har varit inspärrad i fängelse över två års tid.


Turkiet sätter nu in strafftullar mot USA, på varor som elektronik, alkohol och tobak mfl. som svar efter USA´s höjning av tullavgifter på stål och aluminium från Turkiet, detta på grund av en konflikt om en fängslad pastor.

Citat från tidningen Daily Mail

Qatar lovade att investera 15 miljarder dollar på turkiska finansmarknader och banker mitt i den enorma kollapsen av den turkiska valutan.
Qatars Emir Tamim bin Hamad Al Thani meddelade finansieringspaketet medan han träffades med turkiska presidenten Tayyip Erdogan i Ankara under onsdagen.
Gulfstaten Qatar gjorde investeringen som Turkiet är under valutakollaps i liran och spänningar med NATO-allierade USA

Och följande citat

Turkiet och Qatar har traditionellt upprätthållit goda band och Ankara stod vid Doha efter Saudiarabien och andra arabiska stater avbröt diplomatiska, handels- och resebindningar med Qatar förra året och anklagade det för att finansiera terrorism – en uppgift som Doha förnekar.

Qatar överförde pengar till landet samma dag Turkiet fördubblade avgifter på vissa amerikanska importer, till exempel bilar, alkohol och tobak, en dag efter president Recep Tayyip Erdogan bad om en bojkott av iPhones.”
 
Spänningarna med USA beror delvis på,
att den Amerikanska administrationen under Donald Trump har höjt tullavgifterna för import av stål och aluminium från Turkiet, vilket enligt Turkiets president Erdogan skadar Turkiets ekonomi. Orsaken till varför USA höjer avgifterna mot Turkiet, är pga att pastorn Andrew Branson hålls i förvar av den islamistiska regimen Turkiet av vaga anledningar. Andrew är anklagad av den Turkiska regeringen för att ha kopplingar till terror-organisationer och har hållits i fängelse upp i två års tid. Andrew har nu blivit släppt från fängelse men hålls nu istället i  en husarrest i väntande inför domstolsförhandlingar i Oktober månad.Är det rätt av USA att pressa Turkiet att släppa pastorn?

View Results

Loading ... Loading ...

Källor:

Daily Mail
Independent news.

Bild
Reuters

 

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close