SportUngdom

Hur kom man fram till den framgångsrika sporten som spelas mestadels i USA

Läs vidare så får ni veta mer om Amerikansk Fotboll

Det var under 1800 talet som man kan räkna att Amerikansk fotboll kom till. Amerikansk fotboll började som en strategi över hur man kunde flytta och röra sig på planen. På den tiden använde man en rund boll, även om vi pratar om de delar då man körde med en mer av vanlig fotboll stil eller de delar då man körde mer av rugby.

Många hade olika sätt att spela och se sporten på, så man hade inte riktigt kommit på hur sporten skulle fungera än. Men eftersom man spelade mot varandra så spreds rugby metoden och snart så hade alla lagt in den i sitt sätt att spela. Sugen på lite spänning, med denna Casinostugan Bonuskod får du mer spänning.

Den man som man kan säga var mest ansvarig över den rugby aktiga sporten till den amerikanska fotbollen vi känner till idag var Walter Camp, vissa kan känna till honom som “Father of American Football”. Lite kort om vad han gjorde..

Han hade hand om regler och hur de skulle spela på plan, tack vare Camp, så plockades det bort olika bitar av spelet och togs in de regler och sätt vi använder av oss idag. Som att ha 11-men i teamet, quarterbacks positionen, the line of scrimmage (linjen på planen som man inte får corsa förrän nästa runda har börjat, linjen går över bredden), anfalls rop och sättet att räkna poäng.

Under 1900 talet så började också bollen att ändra form. Den började bli lite längre och mer ovan formad, med tanke på att dem nu kastade bollen. Detta gjorde att den blev lite lättare att hålla i och kasta. Ungefär 30 år senare så blev bollen ändrad än igen och man gjorde den längre, slätare för att kunna få bättre grepp. Detta gjorde även att sporten blev mer intressant så det lockade tills sig tittare och fans.

Det mesta som hände med bollen framöver var att man ändrade lite på utsmyckningen och färg. Eftersom man inte hade ljuskastare så, under en periods tid, målade man bollen vit, så att man kunde hitta den lättare.

Numera har man bara vita streck på ändarna för en snyggare utsmyckning. Den senaste ändringen på bollen skedde cirka 2016. Så nu har man kommit med att den ska vara en viss längd, höjd, bredd och vikt. Den ska även ha ett speciellt tryck i sig och annat.

Jag finner amerikansk fotboll väldigt spännande, iallafall intressant och skulle älska att få provspela det en dag. Helt klart tycker jag att man ska ha motion, så det är helt underbart att där finns så många olika sätt att ha det på. Eftersom vi alla är olika individer så kommer vi inte tycka exakt lika, så att där finns en massa olika, betyder att man bara ska hitta det som passar en själv absolut bäst.

 

Skribent Marielle Österman
Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close