InsändareSverigeTänkvärt

Hotas vår demokrati inifrån

Jag fick ett tips av en god vän att se på en programserie på SVT som sägs gälla frågan om den svenska demokratin är hotad, inifrån.

Frågan är givetvis mycket intressant så jag tog ett snabbt beslut och har nu suttit i två timmar och sett två av de tre programmen om denna svåra frågeställning.

Så här lyder min kommentar om programmen:

Hälften av Sveriges 349 riksdagsledamöter hävdar att ca hälften av deras arbetstid går åt till administration. De klagar över att de har det för jobbigt och stressigt. De säger sig bli hotade och hatade. De säger sig vara åsiktsstyrda av partitopparna. De säger sig vara helt i händerna på sina pressekreterare som säger åt dem exakt vad de ska svara pressen.

Ja, listan kan göras lång över hur illa ställt det verkar vara i riksdagshuset.

Men inte en enda gång ställer Jan Scherman de, för min del, så självklara frågorna som t ex;
– Om inte ni som styr landet kan gå till era respektive partistyrelser och ta upp dessa problem, vem ska då göra det, om inte ni själva?
– Varför bryr ni er så mycket om hur era uttalanden ska tolkas av journalister och folket när allt ni behöver göra är att göra ert bästa för folket, inte för media?
– Vore det inte bättre att dra ner på administrationen och byråkratin i stället för att inte ”hinna med” folket, era arbetsgivare?

Och ett särskilt tips till Jan Scherman: Vässa till dig! Det är så uppenbart att du helt och hållet styrs av SVTs egna ”pressekreterare” så din journalistiska tanke, som du hävdar vara anledningen till denna programserie, faller så platt till marken att det för min del faller helt platt till marken.

Det hade varit så mycket mer intressant att få se lite pressade politiker. Inte som nu, under full kontroll, pga att du själv var tvungen att skicka in dina frågor i förväg, vilket resulterar i en kvävd gäspning från min sida.
Tänk om du t ex hade gått utanför mallen och vågat ställa en fråga som du inte hade skrivit till pressekreteraren först?
I stället blev jag bara än mer övertygad om att inte rösta på något riksdagsparti utan något av de nystartade partierna, vilka verkar ha lite ”jävlar anamma” i sig.

För ärligt talat, folket vill se mer verkstad och höra mindre slimmat snack. Vi vill se resultat av era vallöften. Vi vill att ni fokuserar mer på att utföra det ni lovat i stället för att ni bryr er om hur ni se ut och uppfattas i media.

Tro mig, med klara och tydliga åtgärder, klart och begripligt språk så kommer alla era problem att vara över och folket återfår förtroendet för er.

Det framgår i programmen att ni 349 riksdagspolitiker har ca 3 500 anställda (alltså 10 st per ledamot!), i form av pressekreterare, experter, lobbyister med flera, som styr allt ni ska säga.
Be dessa att i stället sätta sig ner och studera varför ni tappar medlemmar, som i programmet framstår som ännu ett problem för er.
Börja gärna med att studera historiken för partiernas medlemsantal från 1960-talet och framåt.
Då gör de i alla fall lite verklig nytta.

Tack för ordet.

https://www.svtplay.se/video/17391362/lange-leve-demokratin/lange-leve-demokratin-hotet-inifran-sasong-1-hotet-inifran?start=auto

https://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagspartiernas_medlemsutveckling

Stig

 


SPONSOR


Vill du få råd och tips inom säkerhet? Vill du kunna försvara dig i trängda situationer?
Se sponsorfilmen och lär dig mer:

Tags
Translate »
Close