NyheterSport

HOCKEYETTAN ENIG MED MIKAEL RENBERG – NÅGOT MÅSTE GÖRAS NU ÅT HJÄRNSKAKNINGARNA!

Ligaorganisationen Hockeyettan föreslår att Svenska Ishockeyförbundet ger Hockeyettan i uppdrag att sätta upp en disciplinnämnd och att den ges resurser för att ta ansvar för att hantera frågeställningen i enlighet med Hockeyettans rekommendation.

  • Vi är helt eniga med Tv-sportens Mikael Renberg att något måste göras nu för att stoppa ökningen av hjärnskakningar i våra matcher, säger Ronnie Glysing ordförande i Ligaorganisationen Hockeyettan.

Hockeyettan har tidigare uppmärksammat det allvarliga problemet med hjärnskakningar och har under flera år framfört till Svenska Ishockeyförbundet, att vi med stor oro tyvärr sett en ökning av antalet hjärnskakningar i matcherna i Hockeyettan. Därför har vi efterlyst åtgärder för att begränsa antalet hjärnskakningar men allra helst helt eliminera hjärnskakningarna helt inom hockeyn.

  • Med respekt för klubbarna i den svenska tredje största hockeyligan, som spelar mer än 1 100 matcher per säsong och som ett led i att begränsa antalet hjärnskakningar, har vi till Svenska Ishockeyförbundet framfört, att en möjlighet är att instifta en central disciplinnämnd för Hockeyettan. Ett förslag och krav som har stöd av samtliga 47 föreningar fortsätter Ronnie Glysing.

Tobias Rödin och Gustav Hillert, två studenter vid Umeå Universitet har tillsammans med professor Yelverton Tegner, genomfört en kartläggning av förekomsten av hjärnskakningar och rehabilitering i Hockeyettan under säsongen 2016/2017.Studien där ca 60% av klubbarna i Hockeyettan deltagit visar, att 64 enskilda spelare ådrog sig 67 hjärnskakningar.

Studien visar att vår oro varit befogad och att hjärnskakningar är ett problem i Hockeyettan som vi omgående måste ta krafttag mot för att på sikt eliminera dessa såsom exempelvis;

– Information om respekt för varandra på isen
– Kommunikation och Utbildning
– Hårdare bestraffningar och längre avstängningar
– 
Inga dispenser för arenor med ”hjärnskaknings-plexiglas” efter en kortare tid med dispenser för
att investeringarna i ”mjukt” plexiglas ska kunna finansieras.

  • Det är viktigt att vi som ligaorganisation tar ansvar och utarbetar en handlingsplan samt följer upp att rehabiliteringen av hjärnskakningar genomförs på rätt sätt ute hos klubbarna. Vi kan dessutom skapa resurser för att utbilda klubbarna i denna otroligt viktiga fråga. Vi vill att klubbarna i Hockeyettan ska ha både kunskap och medicinsk personal för att på så sätt vara ett föredöme för vår sport, avslutar Ronnie Glysing ordförande i Ligaorganisationen Hockeyettan.

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar

Relaterade artiklar

Translate »
Close