Mat & Dryck

Helgens goda ostbricka

Good Things in life

Nu i helgen är det många som vill mysa till det lite efter en lång arbetsvecka som börjar bli kyligare och mörkare, eller så planerar man ha en middagsfest eller så ska några kompisar komma över för lite mingel och det behövs lite tilltugg.

Att fixa en ostbricka kan vara hur lätt som helst eller svårt, allt beror på hur du gör det, jag har valt att ta milda ostar från Falbygdens just på grund utav att dom är bra att ha som grund eller till en lite större ostbricka och mer avancerad ostbricka.

När du väljer ostar är det bra att tänka färg, form och konsistens. Det finns en uppsjö av olika ostar att välja mellan, krämiga ostar, hårda ostar, mögliga ostar, gula, orangea, blåa. Det är en bra idé att ha minst tre till fem olika ostar och ostar från olika kategorier.

Man bör även tänka på att en ost som är kylskåpskall är en trist och smaklös ost. Serverar du osten alltför kall kommer inte alla dess smaker till sin rätt så ta fram osten en stund innan du ska servera den, en halvtimme eller mer för att alla dess smakegenskaper ska kunna komma till sin rätt.

Sedan så finns det miljoner tals kombinationer som kan upphöja smakernera av diverse marmelader, tropiska frukter så som fikon, saftiga päron eller varför inte en underbar sommarhonung som är så där lagom rinnande guldgul med en härlig sötma.

Och vi ska inte ens diskutera alla olika kex det finns, men för att göra det lätt för sig så kan jag rekommendera Tuc-kex för dom har flertalet sagolikt goda smaker, allt från orginal, salt och peppar till chili.

 

Falbygdens Flödeost Pikant smaken är mild och lite syrlig färskost med pikant kryddsmak.

Flödeost Pikant är en färskost tillverkad av syrad mjölk. Ystmjölken som skall användas till färskost går igenom samma processer på mejeriet som vanlig mjölk och grädde. Färskost mognar inte utan behåller sin lätt syrliga smak och konsistens under hela hållbarhetsperioden.

Falbygdens Brie du Grand Père vitmögelost är en mild och krämig vitmögelost med antydan av champinjonsmak.

En fransk brieost av mycket hög kvalitet. Ursprungligen tillverkad i provinsen Brie nära Paris. Framställd av pastöriserad mjölk med en mjuk, vit skorpa. Mjuka ostar som Brie och Camembert mjuknar snabbt och alltid utifrån och in. När möglet på utsidan är fullt utvecklat är det dags att konsumera osten. När den är riktigt mogen skall hela osten vara mjuk.

 

Falbygdens Comté är en opastoriserad hårdost med en smak av en antydan av nöt och kola, men det kan variera något under året.

Comté (även kallad Gruyére de Comté) är en fransk ost tillverkad av opastöriserad komjölk i Franche-Comté region i östra Frankrike. Det är en halvhård ost, smaken är stark och lite söt. Osten lagras i 4 månader.

 

Falbygdens Rekommenderar Le Roulé vitlök är en färskost med mild, kryddig och frisk smak av vitlök. Osten har en mjuk och bredbar konsistens.

Denna handrullade färskosten introducerades i mitten på 1980-talet. Osten tillverkas enbart av pastöriserad, syrad komjölk och grädde. Att det är en färskost betyder att den inte lagras utan är klar att njuta direkt efter framställningen. Le roulé Vitlök är smaksatt med örtkryddor och vitlök vilket ger en mild och frisk smak men samtidigt behagligt kryddig. Utsidan är dekorerad med ett lager gröna örtkryddor.

 

Falbygdens är en Klassisk getostrulle med frisk och lätt syrlig smak. Ostens fina texturen smälter i munnen men håller fast och ger dig en full och typisk getosts smak.

Chèvre betyder get på franska och är samlingsnamnet för fransk getost. Getost tillverkas i alla former och storlekar. I många länder tillverkas getosten i tjocka, långa rullar. Dessa rulltårtformade getostar är det vi vanligtvis kallar för Chèvre. Osten formas till en rulle och är sedan klar att få den speciella vitmögelyta som ger extra arom. Vitmöglet sprayas på och växer fram inom en vecka i speciella och mycket fuktiga lagerrum. De flesta av dessa ostar är tillverkade i närheten av Loiredalen.

Man ska absolut inte glömma en god dryck till detta och själv går valet till en söt och relativt billig Cava som heter Mia men självklart fungerar en god färsköl eller ett alkoholfritt alternativ exakt lika bra.

Lycka till med att hitta din favorit av livets goda och se till att njut, du lever trotts allt bara en gång.

Skribent: Christian Österman

Tags
Translate »
Close