NyheterSverigeVärlden

Fyra EU-kritiska länder hjälper med brandbekämpningen i Sverige

Läsare undrar: Varför lyssnade inte regeringen på den förra utredningen 2014 om elden i Värmland?

Fyra EU-kritiska länder med konservativa regeringar har sänt hjälp för att bekämpa elden i Sverige, men även fyra EU-positiva länders  brandförsvar är på plats. 

Majoriteten av hjälpen kommer från EU-kritiska länders regeringar.

I många svenska dagstidningar skrivs det att EU ligger bakom hjälpen genom det så kallade ” civilskyddsmekanism”  när det i själva verket handlar om enskilda länders egna förmåga och vilja att stötta Sverige.
Polen har uttryckligen sagt att deras brandmän är på plats av andra skäl som inte har med EU att göra och Norge är på plats pga det Nordiska samarbetet.

Fyra EU-kritiska länder som hjälper med eldbekämpningen i Sverige är

Polen
Italien
Litauen
Norge (Icke EU-medlem)

EU-Positiva länder
Tyskland
Frankrike
Portugal
Danmark (är på plats genom det nordiska samarbetet)

Den Svenska regeringen skriver i ett pressmeddelande:

Två italienska och två franska brandbekämpningsflygplan har anlänt till Sverige. Fem helikoptrar från Tyskland deltar och en från Litauen. MSB har tackat ja till 130 brandmän med 40 fordon från Polen, 46 tyska brandmän med 33 fordon samt 50 brandmän från Frankrike. MSB har även tackat ja till brandbekämpningsflyg från Portugal som kan vattenskopa. Räddningstjänsten har tillsammans med MSB det operativa ansvaret för släckningsinsatserna. De bedömer fortlöpande vilka möjliga resurser som behöver begäras in från utlandet. MSB har ute en förfrågan om att få hit ännu fler flygplan och resurser. Inom ramen för det nordiska samarbetet hjälper Norge till med ytterligare nio helikoptrar för brandbekämpning och 40 danska brandmän deltar i släckningsarbetet.”

Den svenska regeringen frågar nu även NATO om hjälp för att bomba bort elden i norra Sverige.

En läsare av kronbladet.se undrar: Varför lyssnade inte regeringen på den förra utredningen år 2014 om den storra elden i Värmland? Varför satte man inte in resurser och varför sålda man ut de Svenska helikoptrarna under Alliansens tid ? Och varför inte kalla in militären från semestern? Vad händer om Sverige blir anfallen av yttre fiende ..ska vi då inte kunna kalla in militären på grund av semester?


Källa:

Regeringen.se

Bild: pixabay

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close