NyheterVärlden

Frankrike sätter in 89000 poliser inför helgens protester

Nu inför helgens protester med 250000 demonstranter mot den vänsterliberala presidenten Emmanuel Macron styre så har presidenten nu valt att inte höja skatten för att möta upp mot demonstranternas krav, men sätter in 89000 poliser över hela landet inför helgens protester som genomförs av de så kallade ”Gula västarna”. 

[Artikeln är uppdaterad:  korrekt siffra är 89000 tusen poliser, fel  siffra 65000 , vilket var förra lördagens siffra]

I staden Paris så sätts det in 8000 poliser och resterande av de 89000 sätts in över hela landet på planerade ställen där man förväntar sig oroligheter och stävja eventuella våldsamheter som skedde under senaste helgen som var.

Nu inför helgens oroligheter så sätts det in extra poliser med erfarenhet från demonstrationer med order att sammandrabbningar med demonstranter skall mötes upp med nödvändigt polisiärt våld för alla medel står till bruk att bibehålla ordning. Bedömare tror det kommer leda till kraftigare kravaller.
Museum och andra kulturanläggningar som Grand Palais and butikerna runt  Champs-Elysées kommer att hålla stängt under helgen som nu kallas av demonstranterna för akt ” IV ”  akt 4.
Premiärministern Edouard Philippe uppmanar alla politiker oavsett politisk färg att ställa upp för Frankrike och mana folket till lugn så att befolkningen kan skyddas.

Ett reportage från Red Ice- TV från föregående protester och bakgrunden:

Vad demonstrerar de så kallade Gula västarna för?
De  var inför planerade höjda skatterna på bensin för år 2019, som sägs vara orsaken till protesterna som började 17e November mot den nu sittande presidenten Emmanuel Macron. Presidenten har nu valt att ej genomföra skattehöjningen för att lugna demonstranterna.
Men likväl så verkar inte demonstranterna nöjda och kommer upprepa sin manifestation nu på lördag 8e december.

Övrigt:
Själva symbolen ”Gula västar” är symbol i Frankrike för chaufför, därav kopplingen till de höjda bensinskatterna.


Källor:
The Local
Red Ice TV
The Guadian
Youtube
Facebook

Tags
Translate »
Close