Hälsa & MotionLevasponsrade artiklar

Förkylning

Överallt hörs harklingar, snörvlande näsor och djupa hostningar. Det är förkylningstider.

Förkylningar är en del av vår vardag och vuxna blir i genomsnitt förkylda en till två gånger per år. Det är vanligt att barn och de som är i kontakt med barn blir sjuka oftare. Förkylningar är smittsamma, därför kan en god hygien göra stor skillnad i förebyggande syfte.

Vad är en förkylning?

När man blir förkyld har man oftast fått en virusinfektion i de övre luftvägarna. Vårt immunförsvar angriper förkylningsviruset och lyckas ibland stoppa det utan att man märker av det. I andra fall lyckas det inte stoppa viruset, och man blir förkyld. Det finns en mängd olika förkylningsvirus, vilket gör att man inte är skyddad mot en ny infektion även om man haft en liknande virusinfektion tidigare.

Inkubationstid

Inkubationstiden är den tid det tar från att man blivit smittad av något till dess att symtomen börjar visa sig. Förkylningars inkubationstid brukar variera från någon dag till 3-4 dagar. Detta är en av anledningarna till att virusen är så bra på att sprida sig; man hinner ofta sprida infektionen till andra innan man märkt att man blivit sjuk. Risken för smitta är även som störst i början av förkylningen.

Symtom på förkylning

Förutom att man känner sig hängig och sjuk i allmänhet är några av de vanligaste symtomen på en förkylning:

  • Hosta
  • Ont i halsen
  • Snuva
  • Nästäppa
  • Feber
  • Huvudvärk

Förkylningen brukar gå över på en till två veckor. Ibland kan hostan stanna kvar lite längre eftersom slemhinnorna kan vara irriterade efter infektionen.

Förkyld ofta?

Vissa personer är oftare förkylda än andra. De som har astma, kroniska lungbesvär eller nedsatt immunförsvar får ofta svårare symtom vid infektioner. I andra fall kan det handla om småbarnsföräldrar som kommer i kontakt med infektioner som barnen får med sig från förskolan. De som har astma eller andra kroniska lungbesvär får också ofta mer långvariga förkylningar.

Förkylningsastma

I vissa fall kan en infektion i luftvägarna, som t ex en kraftig förkylning, göra att astma bryter ut för första gången. Om astman sedan bara visar sig eller blir förvärrad i samband med infektioner är det troligt att man har förkylningsastma. Denna typ av astma är vanlig bland barn, och övergår ibland till andra typer av astma senare under livet.

Echinagard

Echinagard kan både förebygga förkylning och förkorta en förkylning med upp till 4 dagar. Man bör ta den vid de första tecknen på förkylning. Echinagard finns som orala droppar och sugtabletter.

Lindra förkylning

När man är förkyld behöver kroppen vila. Om man vill bli av med sin infektion så fort som möjligt kan det vara bra att stanna hemma från jobbet och undvika fysisk ansträngning, som t ex träning. Detta gäller framför allt om man har feber, men man bör överväga vila även om man är feberfri. Man bör se till att få ordentligt med sömn och dricka ordentligt med vätska. När man har feber svettas man ofta mycket, och kan behöva fylla på med vätska för att kompensera. Det kan också vara bra att tänka på att inte smitta andra, och därför stanna hemma från jobbet under förkylningens första dag.

Antibiotika mot förkylning?

Eftersom förkylningar oftast orsakas av virus kan man inte behandla dem med antibiotika. Det man däremot kan göra är att använda receptfria läkemedel för att lindra symtomen, medan man väntar på att förkylningen läker ut av sig själv.

Receptfria läkemedel

Om man lider av halsont kan man ta Zyx, ett receptfritt läkemedel som lindrar både smärta och irritation i mun och svalg. Zyx får inte användas av barn under sex år och bör tas under uppsikt av vuxen av barn som är under 12 år.

Om man har feber när man är förkyld kan man ta Treo, eftersom den har en febernedsättande effekt. Treo är ett receptfritt läkemedel som används vid tillfällig värk och feber. Man bör inte använda Treo om man är under 14 år, och man bör rådfråga en läkare innan behandling vid feber om man är under 18 år.

Under förkylningstider kan man använda Echinagard i förebyggande syfte i upp till tio dagar. Den kan även användas när man börjat känna av de första förkylningssymtomen. Echinagard är ett växtbaserat läkemedel som kan ges till vuxna och barn över 12 år.

Förkylning kan leda till bihåleinflammation

Ibland kan förkylningar leda till att man får en inflammation i bihålorna. Några typiska symtom är feber, tjock snuva och tryckkänslor i panna och ansikte. Bihåleinflammation är en ganska vanlig följdsjukdom och brukar i de flesta fall gå över på egen hand. I vissa fall kan man behöva ta antibiotika. Om man tror att man har bihåleinflammation och besvären inte ger med sig kan man kontakta en vårdcentral.

Söka vård för förkylning

I de allra flesta fall går förkylningar över på egen hand. Man bör dock söka vård om man har feber som håller i sig i mer än fyra dygn. Detsamma gäller om febern kommer tillbaka efter att man varit feberfri under ett par dagar, eller om man får symtom från öron, hals, luftrör eller bihålor som förvärras.

Källor: Vårdguiden och forkylningsguiden

Tags

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar
Translate »
Close