Nyheter

Fler väljer att semestra i Europa – med bilen

Ni har säkert sett på Sociala medier att det finns en uppsjö med olika grupper för ressugna svenskar att ta husbilen eller husvagnen för att åka ut i Europa. Ett av alla dessa populära turistmål är Kroatien. 

Tjugosju år har gått sedan upplösningen med Jugoslavien och Kroatien är ett av de mest populära turistmålen för svenska familjer. Dock tar man inte flyget dit, utan bilen. Med husbil eller husvagn så reser vi svenskar ner till medelhavet för att få solgaranti, en annan kultur och ett något billigare uppehälle. För till skillnad mot de andra länderna kring medelhavet så är Kroatien relativt billigt.

Vad är det då som driver folk att packa in hela familjen och åka ca 200 mil enkel resa genom motorvägar i Tyskland med kö-garanti, i stället för att stanna kvar i Sverige. Eller framförallt, varför hoppar man inte på närmaste flyg och tar sig ner till Split på ca 3 timmar? Varför envisas man med att sitta flera dygn bakom ratten med barn som frågar var femte mil ”om man är framme snart”.

Framför allt så är det priset, men även upplevelsen. Du kan komma undan relativt billigt om du campar nere i Kroatien. Priset skiljer så klart på var du åker, hur många personer som är med och när du åker. En bra ”måttstock” är att tänka att det kostar ca 10.000 kr i veckan, inklusive allt. Då kan man dra parallellen att sätta sig på ett flygplan. Åka ner fyra personer i en vecka. Har svårt att tänka mig att man kommer undan billigare än tio tusenlappar. Dessutom kan man uppleva massor med saker på vägen ner. Det finns otroligt många fina platser längst vägen som är värda ett besök.

Vad ska man då tänka på innan man slänger in hela familjen i bilen och far flera hundra mil söderut. Det finns massvis med tips och vi kan rekommendera Facebookgruppen ”Vi som ska till Kroatien med husvagn/husbil”. Här följer dock lite matnyttiga tips för den sugne:

  • Gör upp en budget om hur mycket ni tror att det kommer att kosta under tiden ni är bortresta. En tumregel är att ta i lite grann när ni räknar, det är roligare att räkna fel åt ”rätt håll”.
  • Planera resan. Även om det inte går att förutse det här med köer eller liknande, så är det ändå skönt att ha ett mål. Även om det kanske inte alltid går att uppfylla. Ha gärna med olika alternativ för övernattningarna.
  • Tänk på att det egentligen bara är i Sverige som man kan handla med kort överallt. Så det är alltid bra att ha med sig kontanter. Det finns dock uttagsautomater i princip överallt i Europa.
  • Det är (nästan) alltid att parkera/övernatta gratis på Autohof/Rastställe i Tyskland. Dock kostar det att gå på toaletten 70 cent.
  • Ha tålamod. Det kommer att ta mycket längre tid än vad ni räknat med. Genom Tyskland är det väldigt vanligt med ”Stau” = Köbildning.
  • Man behöver inte boka camping i förväg, dock kan man få leta en stund om det är så att det är fullt. Men tänk på att det kanske inte var som ni trodde, och då står ni där med en campingplats i 10 dagar som inte är önskvärd.
  • Glöm inte passen, regbevis, försäkringskort under resan.

Relaterade artiklar

Translate »
Close