NyheterPolitikValet 2018Världen

EUROPA RISKERAR INBÖRDESKRIG PÅGRUND AV NATIONALISM

FRANKRIKE: Europa riskerar inbördeskrig på grund av nationalism, detta anser Frankrikes president Emmanuel Macron som ser att olydiga demokratier i EU är ett hot och att nationalism är självisk åsikt och handling.

Den vänsterliberala politikern och presidenten Emmanuel Macron talade idag inför EU-parlamentet i Strasbourg, och sade bland annat enligt citat från Daily Mail:
Den franska presidenten Emmanuel Macron har varnat för att Europeiska unionen  befinner sig i en period av ”inbördeskrig” mellan liberala demokratier och olydiga demokratier. Han varnade för Europa för att inte dra sig tillbaka till nationalismen utan att bygga EU för liberalism mot en oordnad och farlig värld.
För detta uttalande fick presidenten stående ovationer av parlamentets ledamöter, men av konservativa och högerpolitiker var tystnaden total.

Ord om inbördeskrig har även uttalats förr av högerledaren och konservative politikern Nigel Farage för ca 1 år sedan. Se filmen här om uttalandet>>

Macron menade även att nationalism är själviskt handling och om ett demokratiskt land förespråkar nationalism så är det en så kallad ”olydig” demokrati och benämns av den franska presidenten som ”illiberala demokrati.
Diskussionerna i EU-parlamentet fortsatte och där debatten blev het mellan Macron och franska högerpolitiker som  anklagade presidenten att sätta globala intressen före nationen Frankrikes egna befolknings intressen. Men därav presidenten försvarade sig.

Citat från Daily Mail:
”Advokaten Florian Philippot, en före detta nationella fronten, anklagade Macron för att förödmjuka Frankrikes historia genom att tala till en publik av icke-representativa europeiska eliter.
Makron anklagade nationalistiska ledare för att erbjuda ett ”spel av dårar” för att svara på väljarnas oro över den globaliserade ekonomin genom att erbjuda en illusion om återgång till nationell makt”.

Men presidenten angrep även USA där han anser att landet tar en allt för nationell hållning i sin utveckling och länder i Europa inte ska ta beslut av  ”populistiska”  karaktär (=folkliga) beslut som på sikt kan skada EU-arbetet för ett federalt Europa.

Se talet från Presidenten här:

Frågan är hur ett innebördskrig skulle kunna ske när Europa inte är ett erkänt land? 
Dock har exempelvis Sverige skrivit in medlemskapet i EU i den Svenska grundlagen och därmed skulle kunna ses som en stat av EU.
Läs mer om det hos nyhetstidningen SVT >>

Källor
Daily Mail
SVT
Youtube
Bildkälla
Youtube

 

Självförsvarskurs för Kvinnor och tjejer

Relaterade artiklar

Translate »
Close