Lokala nyheterNyheter

Deje det lilla samhället i förfall

Från dröm till död

Deje i värmland var tidigare ett typiskt brukssamhälle och det har även varit järnvägsknut där den nerlagda järnvägen mötte Bergslagsbanan.

Det lilla samhället som är beläget på båda sidor om Klarälven var idyllen för paret Margareta och Richard som flyttade dit 2010, söndagen den 27:e maj blev början på en mardröm som snart skulle bli värre än Margareta någonsin kunnat tänka sig.

Richard och Margareta flyttade 2010 till en lägenhet, hos Forshagabostäder, på ett rum och kök som är på 57 kvadratmeter, det är inte direkt stort men det är deras gemensamma lägenhet som är deras trygga borg.

Lägenhetsområdet som de bor i har stora öppna grönområden, det ligger en pizzeria i området, så nära att man kan känna dofterna från de nybakade pizzorna, det är nära till sporthallen och man kan höra barnen från skolgården som ligger i närheten och man kan höra vattnet forsa fram från klarälven, bron som går över ligger bara några meter ifrån området.

Det var den en solig dag den 27:e maj, Richard är ute och cycklar i naturen, han kan cyckla runt i timmtal när det är vackert väder, det är runt 19 tiden och han är på väg hem nu, han är glad och i harmoni totalt omedveten om att det står en person och väntar på honom i kvarteret där hans fru Margareta väntar på honom i lägenheten.

Margareta står i köket och lagar mat, plötsligt hör hon hur hennes man Richard skriker utanför köksfönster, hon kollar ut genom fönstret och ser först hur Richards cykel ligger vällt, hon tror först att Richard har ramlat och ställer sig närmare för att se ut, hon att Richard ligger på marken och det står en man böjd över honom.

Hon ser hur mannen slår åtminstone tre knytnävsslag mot Richards ansikte. Hon lämnar lägenheten och springer ner på baksidan av lägenhetshuset.

Hon skriker på engelska, vad i hela världens gör du, mannen avbryter då misshandeln när Margareta skyndar sig fram och ställer sig mellan mannen och Richard.

Richard hasar runt på gräset samtidigt som Margareta hela tiden står i vägen, mannen går hela tiden runt Richard likt ett rovdjur.

Mannen är inte hotfull mot henne men så fort han kollar på Richard så blir han svart i ögonen. Margareta frågar varför han gör så här.

Han säger då att Richard har sagt FUCK YOU, mannen pratar jätte dålig svenska och engelska, Margareta ber honom att lämna platsen på engelska samtidigt som hon frågar honom också om han är stolt över det han har gjort mot en 80 årig man.

Mannen lämnar då platsen men vänder sig om på väg bort och kollar mot Richard, hans ögon är hatiska och han ser inte riktigt frisk ut.

Man kontaktade aldrig polisen vid tillfället för misshandeln på grund utav att Richard inte ville anmäla mannen på grund utav sin kristna tro och rädslan av att han bor i samma hus.

Den 2 juni sitter Margareta på balkongen  och hon ser hur mannen kommer gående på gångbanan, han ser att Margareta sitter på balkongen och går fram.

Mannen vill att hon ska komma ner så de kan prata. Först säger Margareta på engelska No way, han ber då Margareta snällt att komma ner och Margareta tänker att det får bära eller brista och går ner.

Mannen säger på knackig engelska att han kommer inte att sluta och pekar upp mot deras lägenhet, Margareta frågar vad han menar.

Mannen tar då upp sin telefon och tar fram ett översättningsprogram, han skriver på sitt språk och det visas en text på svenska.

Det står ”Han är satan, han gör magi.” Margareta säger på engelska att Richard är världens snällaste människa och han vill dig inget illa, mannen börjar då bli högljudd och säger saker på sitt språk och pekar med armarna.

Han säger sedan på knackig engelska att Richard utför magi och att han försöker döda honom och han vill att Margareta ska få honom att sluta.

Under samtalet med Mannen så upprepar han flera gånger ”I WILL KILL HIM” och en fras på hans språk ”Whalla Whalla” han säger också att han ber Allah om hjälp och att från och med måndagen är han redo.

Under samtalet så visar han ett tecken med armarna där han vänder upp undersidorna av sina underarmar och håller de ihop dom som om han vore bunden.

Samtalet avslutas med att Mannen upprepar ”TELL HIM TO STOP” flertalet gånger, han tar sedan Margareta i hand och går där ifrån.

Margareta får ett medelande av grannen där hon skriver att hon skall ringa hennes sambo, Margareta ringer upp direkt, grannen berättar nu att han träffat på mannen utanför porten, mannen har vid tillfället enligt grannen hållit i en kedja.

Han hade stoppat grannen och skrivit på sitt översättningsprogrammet ”försvara sin onda granne och du vet vad min avsikt är” Margareta blir nu livrädd och är övertygad om att mannen kommer att försöka att döda Richard.

Lördag den 9 juni vid 17 tiden är paret på ett värdshus i Tyskland där de hade abonnerat värdshuset för att man ska ha födelsedagsfest, Margareta lägger upp sallad till Richard och plötsligt faller Richard ihop.

Man börjar direkt med hjärt-lungräddning, ambulans kommer med både läkare och hjärtstartare men Richards liv går inte att rädda.

I samband med återupplivningsförsöken kom det upp levrat blod så läkaren som var på plats sa att Richard förmodligen hade en inre blödning.

Läkaren frågar om Richard har blivit sparkad eller slagen, Margareta berättar om misshandeln och att hon vet att Richard blivit sparkad mot huvud, bröstkorg och mot njurtrakten.

Richard dödförklarades på platsen och en begravningsbil kom och transporterade bort honom.

Margareta har berättat i en polisrapport att samma dag som de sökte vård på vårdcentralen i Forshaga så åkte de in till CSK där de gjorde en skallröntgen på Richard och man hittade då ingen blödning.

Följande artikel är baserad på polisutredning och Margareta´s egna ord genom intervju av Kronbladet.

Kronbladet kommer i kontakt med Margareta i sammanband med att vi skrivit om ett våldtäktsförsök som skett i Deje och en manifestation mot våldet som sker i samhället.

Ida som jobbar på Forshagabostäder var den personen som anmälde brottet och har via målsägandens fru fått veta att han blivit misshandlad, målsäganden vågade själv inte anmäla detta på grund av rädslan då den misstänkte bor i samma hus.

 

Den dömde mannen i denna artikel heter Mohamad och hade bott i området i ett par år men han var sällan ute, I slutet av maj 2018 blev Richard misshandlad av Mohamad, första gången som Richard pratade med Mohamad var några dagar innan misshandeln ägde rum.

Richard sa då ”hej, hur är det ” till Mohamad när Mohamad satt på en bänk utanför soprummet. Mohamad svarade då att han inte mådde bra. Mohamad sa även att ”din fru är en ängel och du är satan”

Personer har berättar att när de sett Mohamad har de tyckt han sett trevlig ut men dom vet att han varit ute och skrikit åt grannarna i hans trapphus och även barn i området var rädda för honom.

När vi kommer i kontakt med Margareta så frågar vi henne hur hennes tankar går nu en tid efter brottet och förlusten av hennes make.

Margareta svarar ”jag känner mig otrygg, även i mitt eget hem. Individen är avhyst från sin lägenhet och låset är bytt. Dock var hans vänner här och tömde hans lägenhet på föremål dagen innan avhysningen trädde i kraft. Någon har alltså nyckeln som passar till hans port och därmed tillträde till hela källarvåningen. De kommer alltså in i min entré även när porten är låst. Har påtalat detta för hyresvärden, ingen åtgärd. Jag är rädd att gå ut. Har alltid överfallslarm och försvarsspray med mig, nära till hands. När jag måste går jag ner i tvättstugan i källaren men känner mig rädd. Jag åker bil dit jag ska, med låsta dörrar. Min man fattas mig och jag känner mig halv!”

Vi frågar vidare vad hon känner hade kunnat göra hennes liv lite lättare idag och hur mycket hon litar på samhället idag.

Margareta svarar ”Kanske ett forum där man finner info om att brottsoffermyndigheten INTE ersätter brottsoffer som fått ut ersättning på sin hemförsäkring.

Kanske ett forum där man finner info om att brottsoffermyndigheten INTE ersätter brottsoffer som fått ut ersättning på sin hemförsäkring.

Ett forum för hur man går tillväga vid brott och överfall, samlad info på ett och samma ställe. Hemförsäkringen har ersatt begravningen, som skedde i Tyskland. Väntar fortfarande på ersättning för överfallet. Samhället idag fungerar säkert för de som vet sina rättigheter.

Jag kan mina skyldigheter utan och innan men är dålig på att hävda min rätt. Tror det gäller större delen av min generation..

Sedan har vi ju problemet att jag måste försörja mig själv nu. En veckas semester har jag haft. Det var då min man dog. Vet inte om eller när jag kan ta semester igen.”

Inte nog med att Margareta har blivit berövad din andra hälft utan nu får hon leva i misär, hon klarar knappt av att betala hyra och andra räkningar, trots heltidsjobb.

Margareta känner sig inte sviken utav samhället men hennes farhågor har besannats.

Margareta berättar om det brutala uppvaknandet, ”jag var väldigt naiv gällande vårt rättssystem. Jag visste inte hur jag skulle gå tillväga. Jag fick själv kontakta åklagaren och genom denne söka målsägandebiträde.

Jag hade turen att få en av länets bästa men det visste jag inte då. Det har varit så många olika saker att ta tag i med bouppteckning, rättegång, etc etc så själva bearbetningen av sorgen har fått anstå tills nu.

Jag har inte haft en chans att läka ihop ännu men hoppas kunna bidra till att någon annan finner hjälp och stöd i tragiken. Jag vill sätta ner foten (stampa) mot våld i vardagen. Hoppas ni förstår vad jag försöker uttrycka.”

Margareta berättar vidare ”Jag har inte fått en enda krona i skadestånd ännu, ej heller från hemförsäkringen.”

Hon fick även själv kontakta kronofogden efter det fick hon ett brev om att de skulle driva in skadeståndet men individen tycks inte ha några likvida medel.

Likväl så betalar brottsoffermyndigheten inte ut någonting utan dom väntar på att se om man får ut pengar på sin hemförsäkring.

Margareta berättar vidare ”överfallet skedde i maj och nu har vi nått slutet av oktober. Jag har ringt flera gånger, handläggaren är inte tillgänglig. Jag har skickat alla dokument de efterfrågat”

Redaktionen beslutar sig för att ta kontakt med Margareta´s försäkringsbolag för att höra varför dom inte har kontaktat henne med information om hennes ärende, trots att hon gjort allt dom begärt utav henne.

Kronbladet skickar följande till handläggaren på försäkringsbolaget:

Jag kontaktar dig  för att vi håller på att göra en artikel om Margareta som blivit berövad sin make vid brott som skett Maj i år och det är nu 25 Oktober 2018.

Vi har efter talat med Margareta och fått fram uppgifter över hur illa myndigheter som är inblandade hjälpt henne trots att hon fått genom gått detta illdåd och blivit berövad sin make.

Det har även fram kommit att hon har er som försäkringsbolag och att hon skickat in alla handlingar till er och även kontaktat er via telefon men att ni har inte återkommer till henne med svar över var i försäkringsärendet ni ligger.

Vi skulle vilja ha ett svar över vad det är som gör att ni är så nonchalanta mot en kvinna som förlorat sin make och även fått sitt liv splittrat på detta fasan fulla sätt

Vi kommer även att söka er via telefon för en intervju och förväntar oss ett svar snarast över detta fall.

Vi får omedelbart detta svar tillbaka:

Hej,

Tack för ditt mail.

Vi kommenterar aldrig enskilda fall i pressen, men svarar gärna på frågor i allmänhet.

Vi ber dig att maila oss dina frågor.

Vänliga hälsningar

Therese
Personskadereglerare

Kronbladet kontaktade försäkringsbolaget på torsdagen den 25:e oktober och på lördag den 27:e oktober blir vi kontaktade av Margareta med följande medelande.

”Nu har det satts in 10 000 kronor på mitt konto, helt utan avisering, hon kan inte spåra avsändaren” Margareta tror först att det är ett kontonummer men det visar sig att det är numret på hennes skadeanmälan.

Försäkringsbolaget har äntligen betalat ut en summa, men utan att ringa eller maila, summan har betalats ut till hennes man som var medförsäkrad på adressen.

Nu återstår kampen mot brottsoffermyndigheten för att få rätt mot dom och kunna få skadeståndet som blivit tilldömt Margareta personligen för kränkning etc.

Mohamad som kommer från Aleppo i Syrien blir dömd för grov misshandel och olaga hot, inte dråp eller mord. Vidare så blir det inte fängelse utan påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård. Det finns, med hänsyn till vad som sagts i utlåtandet, risk för att Mohamad återfaller i brott av allvarligt slag.

Den rättspsykiatriska vården förenas med särskild utskrivningsprövning.

Våldet är något som vi aldrig ska godkänna vare sig det handlar om våld mot kvinnor, barn pensionärer eller om det handlar om så kallat hedersbrott.

Vi måste kunna komma till samtal där vi kan ha en nyanserad diskussion utifrån en objektiv och faktabaserad syn där vi följer våra lagar och regler oavset situation annars är våran demokrati endast ett minne blott..

 

Skribent:Christian Österman

 

 

Tags

Relaterade artiklar

One Comment

  1. Tack för artikeln som beskrev situationen väldigt tydligt! Hur kan man bete sig på detta sätt!!?? Ofattbart! Det är bara att fortsätta att upplysa vad som händer. Förhoppningsvis vaknar någon upp och vi kan få ett rättvisare samhälle.

Translate »
Close