KrönikaNyheter

Borde vi ha burka och niqabförbud för barn i Sverige?

För några var det en stor överraskning att det är förbjudet att bära burka och niqab på offentliga plaster i Dammark. I alla populära tidningar i Sverige står det i princip att det är ett svek mot kvinnor och att det bryter mot religionsfriheten.

Det finns alltid två sidor av ett mynt, sjävlklart finns det många kvinnor som vill bära burka och niqab. Tyvärr så är det säkerligen en hel del kvinnor och flickor som har blivit tvingade att täcka för kroppen och ansiktet på ett eller annat sätt. Att förbudet kom till Danmark tror jag mest beror på att de inte vill att någon kvinna eller flicka ska känna sig tvingad att täcka för kroppen och ansiktet.

I Sverige har det funnits en diskussion om att införa ett förbud mot att använda burka och niqab. Frågan i sig är väldigt komplex. Jag tycker i alla fall att flickor inte ska känna sig tvingade att bära burka eller niqab. Det finns säkert flickor som vill täcka för kroppen och ansiktet. Men jag tror också att det finns en del flickor som blir tvingade att bära burka eller niqab. Det känns som att vad man än gör så gör man fel. Inför du ett förbud mot att få bära burka eller niqab på offentliga platser så kommer det finnas en del kvinnor och flickor som kommer bli besvikna. Sen kommer det självklart finnas en del kvinnor och flickor som inte skulle känna sig tvingade att bära burka eller niqab. Vad tycker du själv? Var det fel att göra som de gjorde i Danmark?
Det finns kanske inget riktigt bra svar. Men barn i Sverige ska inte behöva känna sig tvingade att bära burka eller niqab anser jag.

Skribent: Gustav Andersson

Källa: Danmarks radio

Bild: Pixabay


Krönikan står inte för Kronbladet.se åsikt eller ståndpunkt, utan är krönikörens egna åsikt.

Tags

One Comment

Translate »
Close