GranskningLokala nyheterSverige

Bilbränderna i Göteborg – hämnd mot Tullens narkotikatillslag?

Under måndagskvällen utbröt något som liknande en krigszon i Västra Frölunda. Ungdomar härjade runt i områdena och tände eld på bilar, kastade bangers (kraftiga smällare), samt krossade rutor och förstörde ca 100-tal bilar. Varför detta eldattentat har gjorts verkar dock ännu ingen kunna förklara men skulle det kunna röra sig om en hämnd mot myndigheterna som i början av veckan gjorde ett stort tillslag mot narkotikan i Göteborg?

Kronbladet undersöker och kontaktar polisen med nya uppgifter som vi har fått från vittnen från år 2017, och som nu delvis även tidningen Expressen jobbar med och bekräftar med polisen angående bränderna under måndagskvällen.

Enligt polisen så har man sökt efter en så kallad trigger, alltså om det kan tänkas finnas en händelse som t.ex myndigheterna gjort som skulle kunna göra att ungdomar i detta fallet väljer att organisera sig för att skapa en så stor skada som möjligt och visa sin ilska. Någon sådan trigger kunde dock inte polisen finna. Däremot rapporterar TT under Onsdagen att tullen har beslagtagit en större mängd narkotika i Göteborgs Hamn i början av veckan.

100 kg kokain beslagtaget i Göteborg

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten skall tullen ha beslagtagit ca 100 kg kokain i Göteborgs hamn i början av veckan.

– Vi har gjort ett beslag av kokain. Det är vad jag kan bekräfta i nuläget, säger Ingela Östmark, biträdande chef för tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige, till GP.

Inga personer är gripna och tullen vill i övrigt inte lämna några upplysningar om beslaget.

Vid årsskiftet 2006 gjordes även ett beslag av ca 1 ton kokain i en container.

Inte första gången ungdomar söker hämnd i Göteborg.

Det har hänt förut. I April 2017 startade ett 30-tal maskerade ungdomar stort tumult i förorten Hammarkullen, nordost om Göteborg. Allt började med att en polispatrull vid 23.30 tiden blir attackerad av stenkastning. Enligt polisen skall ungdomarna hämtat stenar från en närliggande byggarbetsplats samt haft molotovcocktails. I samband med denna händelse fick polisen även sätta in stor förstärkning i form av flertalet patruller, helikopter samt så kallade skyddandefordon som tål mycket mer än en vanlig patrullbil. Även här startades flera bränder samt skadegörelse mot butiker.

Ingen orsak om varför

Men även under tumultet i Hammarkullen år 2017, kunde inte polisen då bekräfta någon anledning till tumultet.

– Det här handlar inte om social oro utan detta är ren och skär brottslighet, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson till tidningen Expressen,  9e April 2018.

Enligt Kronbladets källor från poliser som då var plats år 2017 samt obekräftade rykten skulle det stora tumultet utbrutit på grund utav att man tidigare under kvällen gjort en razzia mot lägenhet och där funnit en okänd mängd narkotika som togs i beslag samt att minst en person skulle blivit gripen.

Vi beslutar därmed att ringa polisens presstjänst för att kommentera teorierna om att veckans tumult i frölunda beror på narkotikatillslaget i Göteborgs Hamn.

Ulla Brehm polisen presstjänst,  svarar Kronbladet.se
-Jag vet inget om det, jag sitter vanligtvis bara på radion och förmedlar det till pressen.
– Men ni har ju tidigare kunnat svarat på frågor?

Kronbladet och TV100 ringde även till hänvisad chef  Ulf Melander som säger sig inget veta om drogtillslaget den 10-11e Augusti där 100kg kokain tog i beslag i Göteborgs hamn.
Då våra anonyma tips, är att flera av de gripna från bränderna har kopplingar till drogtillslaget. Tillslaget i Göteborgs hamn var även samordnat med Polisen och Tullen.

Intervjuerna med polisen sänds på TV100.se under programmet ”TV100 Nyheter radio” klockan 21:00 och även direkt via Facebook.se/TV100Sverige

 

Bild
Pixabay
Youtube

Tags
Translate »
Close