Film och TvTänkvärt

Avrättad för ett brott han inte begått

I samband med att jag kollat på SVT:s dokumentärserie ”dödsstraffets offer”, kom jag att tänka på ett fall som visar hur fel det kan gå när man väljer att avrätta en annan människa.

Vi går tillbaka i tiden till 1944 Alcolu, South Carolina. En liten arbetarstad som i största delen består av bostäder åt dom anställda på timmerfabriken. Två små vita flickor hittas mördade, elva år gamla Betty June Binnicker och sjuåriga Mary Emma Thames.

Man finner snabbt en misstänkt 14-årige i George Stinney Jr, en afro-amerikansk man. Enligt polisens ord så erkänner George sitt brott men det finns inga anteckningar som styrker detta.

Den afroamerikanska pojken döms i en tio minuter lång rättegång för mord på dom två flickorna, George fick ingen chans att överklaga. Redan samma år avrättas han i elektriska stolen som var alldeles för stor för honom.

Den 14 november 2014 kan man med ny teknik konstatera, att denna lilla pojke, mördad av staten, egentligen var oskyldig.

Det utövas dödstraff än idag i 31 delstater runt om i USA. Det tar idag längre tid med rättegång för en dödsdom, i vissa fall så länge som 30 år. När man sitter dömd till dödstraff sitter man i något som på engelska heter ”death row”. Death row är en speciell del av fängelset, placerad precis intill dödscellen där avrättningen sker. Dom flesta som sitter där kan när som helst få sitt datum för att bli avrättad.

I Arkansas 2017 kom ett plötsligt beslut för åtta människor samt deras anhöriga. Guvenören bestämde sig för att avrätta åtta människor på tio dagar.

Försvarsadvokaterna hade med andra ord tio dagar på sig att försöka rädda sin klients liv, vilket dom ansåg var alldeles för lite.

Detta skulle bli deras första avrättning på nästan tolv år. Anledningen till detta var att drogen midazolam var på väg att gå ut. Midazolam är den första av dom tre drogerna som använd vid en avrättning. Drogen ska söva den intagna innan drogerna som får hjärtat att stanna injiceras.

Guvernören visste inte när han skulle kunna återfylla sitt lager, då läkemedelsföretaget inte ville att deras medicin används vid avrättning. Anledningen till detta är att drogen inte ska användas som narkos, utan är avsedd som ångestdämpande medel. I vissa fall har det tagit så lång tid som två timmar innan den intagna dött med svåra smärtor och andnöd.

Staten Arkensas fullföljde sju av de åtta avrättningarna som var inplanerade under tio dagar.

I dokumentär ”dödstraffets offer” ser man vad dödstraff gör mot ett samhälle. Dokumentären finns att se på SVT play och handlar om livet för alla anhöriga kring en avrättning. Både offrets och dom intagnas.

Tags
Translate »
Close