Film och TvKulturNöje

Aniara en av tre nominerade till Oscarsgalan

Till kategorin ”Best International Feature Film” har Aniara, efter Harry Martinssons klassiska rymdepos nominerats som ett av tre bidrag av Svenska Filminstitutets Oscarskommitté.

– Vi har sån panik över vart planeten Jorden är på väg att vi inte vet vart vi ska ta vägen. Det här är jättekul såklart, men det är svårt att fokusera på något annat än att människan är ”askans konung” som Harry Martinson skriver. Att så många som möjligt får ta del av Aniaras budskap känns viktigare än någonsin!, säger regissörerna Pella Kågerman och Hugo Lilja i ett pressmeddelande från SF. Branschtidningen Variety har kallat filmen ”Fantastical” och Screen International skrev ”A remarkable achievment”.

Två andra nominerade

Även Mikael Håfströms första spelfilm på 15 år, ”Quick” är nominerad. Den handlar om den största juridiska skandalen i modern svensk historia, om den svenska massmördaren Thomas Quick, som sedemera frikändes helt. Huvudrollen spelas av David Dencik som för övrigt kommer att synas i nästa Bondfilm, ”Bond 25”.

Den tredje nomineringen är ”And Then We Danced”, som beskrivs som en ”coming-of-age-film och utspelar sig i dansmiljö. Regissör är Levans Akins och filmen har just nu ett toppbetyg på 9.2 hos filmsiten IMDb. Tidigare i somras blev den även nominerad under Cannesfestivalen till Queer-palmen.

–  Att vi först nominerar tre filmer gör att vi kan sätta fokus på fler av våra fantastiska filmer och tillsammans sätta dem i ett större sammanhang, säger Steffen Andersen-Møller, chef för utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.

Vilket det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget blir meddelas den 28 augusti under Malmö Filmdagar. Den 92:a upplagan av Oscarsgalan går av stapeln först den 9 februari 2020.

Svenska Filminstitutets hemsida finns en genomgång av samtliga svenska bidrag till Oscarsgalan genom tiderna.

Mer Film och TV på Kronbladet.se

Tags
Translate »
Close