KrönikaNyheterPolitikSverige

Allians & borgerlighet – icke-socialism med Centerpartiet?

KRÖNIKA

Meditera över dessa begrepp:

Allians.

Borgerlighet.

Icke-socialism.

Politiker, analytiker, ledarskribenter, väljare, ja i stort sett alla, har tenderat att sätta likhetstecken mellan dem. Det är både obegripligt och synd. Centerpartiet har av betraktare starkt förknippats med vart och ett av begreppen. Helt felaktigt. Och ett stort misstag av både partiets motståndare och dess allierade. (många socialdemokrater av gamla skolan dock undantagna).

Motståndarna har missat möjligheten att angripa ömma punkter och allierade har kraftigt felbedömt var Centerpartiet egentligen står när det verkligen gäller.
Då Torbjörn Fälldin tillträdde 1976 var det inte i ledningen för en borgerlig regering, utan en ICKE-socialistisk regering. Då som nu var det i stort sett bara moderatsympatisörer som använde begreppet ”borgerlig”. Adel, präster, borgare och bönder.
Centern/bondeförbundets landsbygdsbefolkning var t o m ståndsavgränsat mot stadens borgare/moderater.
Nej, i icke-socialismen kunde man 1976 förenas mot socialdemokratin. Åtminstone tillfälligt. Bondens äganderätt mot den egendomslöse arbetaren.

Där har vi den stora skiljelinjen mellan Centern och socialdemokratin.
Icke-socialismen är det enda egentliga kittet mellan (c) och (m). Hur många har hört någon valanalytiker tala om riksdagens massiva icke-socialistiska majoritet ? Hur många har pressat Annie Lööf för att vandra från icke-socialistisk mark till socialistisk ?
Analytiker har fel utgångspunkter och misslyckas därför både med slutsatser och att sätta fingret på rätt saker. Allianser kan man ha med både vänner och fiender. De består också sällan en längre tid. Som nu.


Anker

Krönikör på Kronbladet

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close