Annat & UppsnappatLevaMat & Dryck

Jaga trattisar in mot slutet av Oktober månad

Jaga den goda trattkantarellen som kan ge en oerhörd god smak till grytor som vegetariska som med köttgrytor, det gäller bara att hitta dem! Och hur ser man till att svampen håller sig i frysen eller hur tar man tillvara på dem?

Det som är typiskt för trattkantarellen är att den gillar gran och björnmossa, samt gräs och ormbunkar det gäller även ha en bra fuktighet som gör att den trivs. Är marken för torr så vill den inte växa eller är det för blött så ser du inga heller.
De växer oftast runt gamla fallna granar, eller dolt bland stubbar och kvistar men oftast i en blandning av gräs, ormbunkar, genar och enstaka stubbe i närheten.

När du väl hittar dessa läckerheter så gäller det att ta tillvara på dem!
Du kan sjuda dem eller förvälla dem i vatten i en kastrull, räcker med att svampen är strax under vattenytan, och ha i en till två teskedar salt, och låt de sjuda i ca 10 minuter. Häll av svampen i en sil, och sedan frys in dem. Varför gör man denna förvällning undrar du? För att svampen kommer annars bryta ned sig och smaka dåligt om du inte gör det.
Alternativ så torkar du svampen, du bara strör ut dem på tidningspapper och väntar i ca 2 veckor utan torkanordning eller ugn. Häll ned sedan svampen i glasburkar med lufttäta lock, och förvara burkarna i skafferi och undvik solljus på dem. Perfekt sedan att svälla upp svampen i en bunke med vatten när du väl skall tillreda svampen.

Eller så steker du dem direkt med rikligt med olja eller smör, och lite salt …

Du kan jaga denna goda läckerhet, Trattkantarellen i Mellansverige som du senast kan hitta mot slutet av Oktober eventuellt in mot November.

/ Redaktionen

Tags

Kolla också

Close
Translate »
Close