KrönikaPolitikValet 2018

NMR-MARSCHEN: Låt dem vandra – håller du inte med dem ta debatten

Svenska politiker och radikalister spelar NMR och alla andra partier och organisationer med rasistiska och i vissa fall nazistiska värderingar i händerna. Imorgon lördag är det dags för NMR-marschen igen – här kommer en guide till dig som inte håller med om gökarnas värderingar.

Det är dags för den årliga NMR-marschen i Stockholm och helst skulle jag avstå att skriva den här mixen mellan krönika och guide. Vis av den svenska politiska historien är min känsla att detta upprop är viktigt, du behöver inte hålla med – det är debatten som är viktig.

Låt oss backa 20 år när Sverigedemokraterna hade Nordiska Motståndsrörelsens, NMR, roll i det svenska samhället. Sverigedemokraterna var de bruna krafterna personifierat och vart de kom fanns där motdemonstranter. De var ett parti ute i marginalen och jäklar vilket liv det blev när de tog plats i ett kommunfullmäktige. De demonstrerade och talade, ingen tog debatten mot SD och för varje attack eller motdemonstration mot dem ökade med en tiondels procentenhet. Inte ens när de kom in i riksdagen togs de på allvar och om drygt två veckor kan de vara Sveriges största parti. Nu är SD ”rumsrena” och det är NMR som är det svarta fåret i de svenska rasismens familj.

Inget hot

Idag är inte NMR ett hot mot den svenska demokratin, kanske kan de få behålla den plats de kuppade till sig i Ludvika. Mot den nationella demokratin är de dock inte ens i närheten av att vara ett hot. De har några partier som är mer skickliga politiskt som kommer att ta de flesta av deras röster – frågan är om ens deras medlemmar är beredda på att slänga bort sina röster på ett parti som kommer att hamna på max 0,2 procent i Riksdagsvalet. Tittar vi på SD:s utveckling så är det ändå nu man ska ta debatten med NMR på allvar.

Kan gå samma väg – sätt stopp för det

Om vi nu ska sätta stopp för detta nazistiska, rasistiska parti är det dags redan nu att ta dem på allvar. Det är gökar som inte vill ha demokrati, ska jag vara ärlig så vet de nog inte ens vad de själva vill. Därför ska vi inte försöka tysta dem med tystnad, vi ska tysta dem med fakta och ord. Vi ska få dem att förstå, eller åtminstone de gökar som är anhängare till dem. Vi ska vara vuxna och få dem att växa upp. Tar vi till våld, motdemonstrationer eller för den delen än värre saker – då är de vi som är gökungar och får stå där med skämskudde för ögonen och bundna vid skampålen.

Bajsemojisattack

På Facebook är det flera motdemonstrationer kring området på Kungsholmen som NMR ska husera med sin marsch, samling och tal från fyra personer med en extremt snedvriden människo- och demokratisyn. Jag tar gärna debatten mot dem alla dagar i veckan. Även om jag är säker på att jag inte kan ändra på deras snedvridna syn på Sverige och mänskligheten.

Några som inte tar debatten mot de nazistiska värderingarna som är organisationen Skiftet. I stället sjunker de ner om inte under NMR:s nivå så målfotonära. De ska ha en bajsemojiattack mot nazisterna. En madrass med emojin på, T-shirtar och andra typer av bajsemojis som ska visa avsky mot NMR. Låt mig gissa, NMR kommer att öka en tusendels procentenhet per emoji i röster i valet. Jag väljer att inte länka till dessa motdemonstrationer då jag anser att de är lika vidriga som NMR-marchen.

Ett hot mot demokratin

Det är helt klart att NMR är ett hot mot demokratin, ett fruktansvärt hot. På samma sätt som dessa motdemonstrationer och troliga attacker mot dem också är ett hot mot densamma. Mitt råd är att stanna hemma, låt dem marschera och skulle du råka komma i närheten av NMR-marschen. Vänd dem ryggen och ge dem ingen uppmärksamhet.

Själv tänkte jag försöka ta mig till Kungsholmen imorgon. Där ska jag se om de kan, vill och vågar svara på mina demokratifrågor. Det vill säga – jag tar debatten mot dem.

Illustration

Samtidigt som jag hoppas att ni lyssnar, jag tror dock inte det. Speciellt om du är av samma skrot och korn som gökarna med bruna värderingar och vita skjortor, fast på andra sidan av den politiska skalan. Det är i alla fall vad du tror…

Det jag vill ha sagt illustreras mycket bra av konstnären Joakim Ceder. Följ länken här om du vill köpa ett exemplar av hans tavla, du ser här nedan.

NMR-marschen
Illustration: Jakob Ceder

Läs mer om valet 2018 här>>>

Tags

Tomas Hedlund

Journalist tomas@hedlundmedia.se
Translate »
Close