KrönikaNyheter

Berättelsen HBTQ inom islam och feminism

Osignerad krönika

Idag är det Euro-pride i stockholm Stad och det är frihet.. det är även berättelsen om den kvinnliga aktivisten och muslimen Sveva Basirah Balzini som driver bloggen  
” Jag är den enda av mina. Förutom slöjan finns det mer”.. det handlar om att få vara feminist och vara gay, och att det är möjligt att reformera islam till att bli en lika vanlig bok som det nya testamentet.

Bilden här nedan var publicerad i web-tidningen ”Pasionaria” och väljer att en gång i månaden lyfta upp feminism från kontroversiella ämnen och just att Islam ses i allmänhet som fientlig mot HBTQ så är det just Islam VS feminism och hbtq som ser ut att var ett kontroversiellt ämne.


Sveva berättar om sig själv i tidnigen Pasionaria,
”Jag är en muslim, en feminist och en islamisk feminist. Någon kallar mig ”förtryckt”, ”konverterad gör-det-själv”, ”galen”, när jag bara är fri och självbestämd. Ämne Allah, men till ingen annan. Jag är den enda min, kort sagt.”.

Bilden här ovan florerar ibland Svenska tidningar och i sociala medier och många vet inte vem kvinnan är i fråga, utan de flesta tror hon är ”vänster” som tappat förståndet när de flesta anser att islam eller islamismen inte accepterar hbtq eller feminism. Vilket kan nog ses som delvis sant.
Och det stämmer att hon är en feminstisk aktivist som gör ett provocerande statement som förmodligen retar just islamister mer än vad Svenska läsare verkligen förstår. Faktum kvarstår att hon även slår  emot den politiska vänstern när hon som muslimsk kvinna måste stå upp för hbtq och kvinnors rätt att få sitta bredvid männen inne i mosken. Detta ämne är det totalt tyst om i den politiska vänstern och bland de liberala partierna.

Sveva skriver just  ”Jag är den enda av mina”  och hon menar just att
man ska få våga vara öppen med att visa allas lika rätt till livet, och speciellt attackerar hon den radikala islam då hon arbetar med att reformera islam till att bli mer öppen för olika människors samma rätt att få leva.

Och Sveva beskriver exempelvis på sin blogg om ett projekt i Tyskland som reformerar islam och koranen. Hon berättar om en ny moske som har öppnat upp ”Rushd-Goethe” i Berlin,  som är öppen för både män och kvinnor att får sitta bredvid varandra inne i mosken och att moskens imaner är två. En kvinna och en man som läser ur koranen inför sin moske-församling… Det är radikalt och det är just lika radikalt som att ”Allah” skulle acceptera hbtq, som man kan se på bilden där hon står med pride-färgerna och tvärtemot vad många i Sverige tror hon är. Hon är inte vänster utan helt enkelt en demokratisk aktivist som vill reformera islam till att bli kvinnovänlig och hbtq-vänlig religion, och det är precis emot vad vänstern och liberalerna i Sverige inte verkar förstå, än så länge.

Mosken Rushd-Goethe som öppnades i Tyskland ,öppnades upp av en kurdisk kvinna och advokat, som blev skjuten i Turkiet år 2006. Där hon  i Turkiet kämpade för kvinnors rättigheter.  Och att just utamana en religion som är väldigt dominerad av fientlighet emot hbtq eller feminismen är oerhört imponernade att man vågar stå upp emot. Och borde uppmuntras. Vart tar man upp detta på pride-tåget i Stockholm idag?

Givetvis är det svårt att finna stöd i koranen att kvinnor eller hbtq-personer ska förtryckas så är likväl sanningen att de flesta moskeer i Sverige förtrycker kvinnan eller har imaner som säger att hbtq-personer är mindre värda människor.

Inte att förglömma så har andra religioner även samma problem i ämnet,  men här kan vi exmpelvis nämna Svenska kyrkan där är deras heliga bok är så pass reformerad att den är anpassad för ett sekulärt och demokratiskt samhälle som Sverige är idag.  Det är väldigt långt kvar för Koranen att nå samma reform i Sverige .

Kanske borde det vara ett krav att koranen och andra religioner att de reformeras i Sverige för att de ens ska få skattemedel eller få existera?
Precis som nazismen diskuteras att förbjudas så borde även oreformerad islam ses som ett hot, då den närmast är en politisk ideologi och fientlig emot hbtq och kvinnor och västerlandets värderingar. Där död och våld närmast står till bud mot oliktänkande, där massmord i nutid görs i islams namn.

Sveva Basirah Balzini är en tapper frihetlig kvinna, och jag hoppas hon lyckas med att fortsätta reformera islam till en frihetlig religion i framtiden.

/Redaktionen

Tags
Translate »
Close