GranskningNyheterPolitik

Försäkringskassans nya uppdrag

jaga dom svaga inom LSS

Försäkringskassan uppdrag från regeringen inom sjukförsäkringen är att ge rätt ersättning till rätt person genom en rättssäker och effektiv handläggning.

Samtidigt larmas det från flertalet handläggare runt om i landet att man får högre löner genom att man gör  avslag till sjuka som har rätt till sjukpenning.

Tidningen ETC var först med att berätta om avslagskvoten som påverkar lönen. Efter avslöjandet har fackförbundet ST gjort en enkätundersökning där 20 arbetsplatsombud svarat.   

Mikael Granberg 

”Ledningen har sagt rakt ut att målet är att fler ansökningar ska avslås” vittnar en handläggare.

Kronbladet har kommit i kontakt med Mikael Granberg efter man uppmärksammat ett omänskligt behandlande utav honom genom att en kvinna från försäkringskassan var på plats och antecknade allt privat som sker mellan  honom och hans assistent.

Mikael berättar för Kronbladet ”Jag har mina assistenter för att det är en nödvändighet, inte för att jag hela tiden vill ha någon som står bredvid mig och hör allt jag säger hela tiden.

Jag är alltid jätterädd för att bli av med min personliga assistans helt eller delvis, särskilt nu när det återigen skall göras en ny prövning. Om jag blir av med min assistans då riskerar jag att dö när jag sätter i halsen.

Skulle jag bli av med delar av min assistans så skulle jag inte längre kunna arbeta. Och att inte kunna arbeta skulle vara en personlig tragedi för mig. Jag skulle heller inte kunna vara pappa till mina barn och göra saker som alla andra föräldrar gör med sina barn om jag förlorar delar av min assistans.

Alternativet till assistans för mig är att flytta till ett boende där jag inte skulle ha möjlighet att umgås med min fru och mina barn regelbundet. Många av de som idag blir av med delar eller hela sin assistans blir idag hänvisade till att leva ett liv instängda i sitt hem eller blir tvingade att flytta till ett boende.

Många av oss med assistans idag är tack vare våra assistenter fullt fungerande människor med arbeten. Blir vi av med hela eller delar av vår personliga assistans så tvingas vi säga upp oss.

Personer som har eller är i behov av personlig assistans blir utsatta för en väldigt kränkande behandling av Försäkringskassan i deras utredningar nu för tiden. Detta måste ändras.

Det är inte rimligt att människor blir utsatta för det som jag blev utsatt för. Att dessutom utgå från att ALLA fuskar som FK gör idag är heller inte rimligt. I de allra flesta fall så gör sjukvården en väldigt grundläggande utredning av patientens funktionshinder.

All dokumentation som FK behöver finns redan där. Vi måste ha ett system där en läkares ord faktiskt betyder något. FK har inte kompetensen att göra en korrekt bedömning av en person de i bästa fall träffar en eller två gånger.”

Att försäkringskassan kan bryta så brutalt på alla fronter på när det gäller både den Universella deklarationen om mänskliga rättigheter och i Funktionsrättskonventionens.

Artikel 19 om rätt att leva självständigt och att delta i samhället. Artikeln skyddar rätten till olika former av samhällsservice som möjliggör deltagande i samhället och förhindrar isolering.

Försäkringskassan borde bli utsatta för kraftigt utredning med tanke på att dom fortsätter att attackera dom sjuka och svaga som det är meningen dom ska hjälpa inte driva folk mot avgrunden samt självmord.

Christian Österman

 

 

Relaterade artiklar

Translate »
Close