IntressantMat & DryckTema

SOMMARTRENDEN: Fem iskalla drinkar i den heta sommarvärmen

Den heta sommaren håller i sig och människan letar efter sätt att svalka ner sig på. Nu är det lätt att fixa iskalla drinken, drinkslushen eller varför inte sorbet-drinken? Här kommer fem iskalla tips.

Sommarvärmen gör att vi vill få iskalla drinkar att kyla ned oss med. Men hur ska du göra för att det inte ska kosta storkovan och du tvingas sitta på en krog? Varför inte investera i en hushållsmaskin som gör det lättare för dig att blanda till de iskalla dryckerna i hemmet? Allt du behöver för att göra dessa drinkar är en glassmaskin och en slush-/snow cone-maskin, som gör jobbet snabbare. Det enda som stoppar dig är fantasin.

Iskalla sommardrinkar

Kronbladet har satt ihop fem olika drinkar, en sorbet-drink, två slush-drinkar, en snow cone-driknar och en riktig överraskning, som dock kräver lite förberedelse i tid.

Slush-drinkar

Frozen Daiquiri

Förberedelse

Plocka fram slush-maskinen, ingredienserna, sugrör och Hurricaneglas. Receptet bygger på Frozen Pineapple Daiquiri, byt ut ananasen mot annan frukt om du vill ha en annan sorts Frozen Daiquiri.

Ingredienser

4 st isbitar
1/4 fryst ananas
1/4 färsk ananas
2 cl pressad lime
1 cl sockerlag
4 cl ljus rom
Socker på ett fat

 

Så här gör du

Ställ glaset i frysen innan du börjar med drinken, eller fyll det med isbitar. Lägg ingredienserna i slush-maskinen och mixa ihop tills den är sorbetliknande och len. Ta ut glaset ur frysen/håll ut isen och frosta glaskanten med socker. Häll upp innehållet i mixern i glaset, garnera med en tunn skiva ananas, sätt i sugrören och servera.

Aperol slush

Förberedelse

Plocka fram slush-maskinen, ingredienserna, sugrör och Heavy base English-glas.

Ingredienser

Isbitar
3 cl honungsirap eller 1 cl flytande honung
3 cl ljus tequila
2 cl Aperol
2 cl limesaft
Jordgubbe för garnering
Limeskiva för garnering

Så här gör du

Ställ glaset i frysen innan du börjar med drinken, eller fyll det med isbitar. Lägg ingredienserna i slush-maskinen och mixa ihop tills den är sorbetliknande och len. Ta ut glaset ur frysen/håll ut isen. Häll upp innehållet i slush-maskinen i glaset, garnera med en skiva jordgubbe och en skiva lime, sätt i sugrören och servera.

Sorbet-drink

Cider-sorbet à la Kenneth Erlandsson, från glassbaren Snö

En av de senaste trenderna är cider-sorbet, an alkoglass som verkligen svalkar när värmeböljan är som mest påtagligt. Se bara till att märka upp sorbeten ordentligt, så den inte förväxlas med alkoholfri sorbet.

Förberedelser

Plocka fram ingredienserna, glassmaskin och coupeglas.

Ingredienser
Foto: Carlsberg

300 gr Somersby Sparkling Rosé
120 gr socker
24 gr glykossirap
200 gr smultronpuré
200 gr sockerlag
50 gr pomerans
Saften från 1/2 citron

 

Så här gör du

Värm försiktigt cidern med socker och glykossirap så att sockret smälter. Koka inte. Blanda övriga ingredienser separat och mixa väl. Rör ner ciderblandningen. Frys helst i glassmaskin. Sorbeten serveras med fördel i coupeglas, toppat med cider.

Snow cone-drink

Old Fashioned snow cone

Klassikern Old Fashioned i ny iskall tappning. Något för bourbornälskaren framförallt, men våga testa denna goding.

Förberedelser

Plocka fram ingredienserna, snow cone-maskinen, ett drinksvärd eller liknande och cocktailglas.

Ingredienser

Isbitar
4 cl Bourbon whiskey
2 cl glykossirap
2 stänk Angostura Bitter
Körsbärssirap för garnering
Citronskal för garnering
Körsbär i sirap för garnnering

 

Så här gör du

Ställ glaset i frysen innan du börjar med drinken, eller fyll det med isbitar. Lägg ingredienserna i snow cone-maskinen och mixa ihop tills den är ordentligt isig. Ta ut glaset ur frysen/håll ut isen. Skopa upp innehållet i snow cone-maskinen i glaset och häll över lite körsbärssirap lägg citronskal på kulan och sätt körsbären i ett garneringssvärd och fäst det i kulan, servera.

Överraskningen

Fryst alko-vattenmelon

Förberedelser

Plocka fram ingredienserna, elvisp med en visp och stora sugrör.

Ingredienser

1 st semifryst vattenmelon
Vodka eller ljus rom efter smak

Gör så här

Ta ut den semifrysta (lättfrysta) vattenmelonen ur frysen, skär ett hål som gör att vispen får plats i hålet, vispa melonen till en sörja inne i melonen. Fyll på med vodka eller rom efter smak, lägg in i frysen minst en timme. Plocka fram melonen och stick ner ett sugrör per person, servera.

Fler sommardrinkar från Kronbladet>>>

Tags

Tomas Hedlund

Journalist tomas@hedlundmedia.se

Kolla också

Close
Translate »
Close