IntressantMat & Dryck

SEMESTERSPECIAL: Fem fräscha sommardrinkar

Helgen närmar sig med stormsteg och drygt halva Sverige startar sin semester på allvar.  Lägg därtill att Sverige spelar kvartsfinal mot England imorgon och att miniturnén ”Vi som älskar 90-talet” har premiär i Stockholm, också den imorgon lördag. Här listar Kronbladet fem fräscha sommardrinkar.

Funderar du på att duka upp med fräscha sommardrinkar inför helgen, semestern eller varför inte Sveriges kvartsfinal mot England. Här är veckans drinktips.

Heja Sverige – Isbjörn

För den härligt blåa färgen i den svenska flaggan blir klassikern Isbjörn vår fräscha sommardrink som hyllar den svenska fotbollslandslaget inför morgondagens kvartsfinal i VM. Lägg därtill att förutom förväxlingar med Schweiz, finns det folk som allvarligt tror att isbjörnar vandrar på gatorna i Sverige.

Förberedelse

Plocka fram okryddad vodka, blå curaçao, fruktsoda*, krossad is, citron, två gula sugrör, högt drinkglas (highball) och en lång sked.

Ingredienser

Krossad is
4 cl vodka
2 cl blå curaçao
Fruktsoda
Citron

Så här gör du

Fyll glaset med krossad is, utan att packa isen i glaset. Fyll på med vodka och blå curaçao och rör om försiktigt. Fyll upp med fruktsoda och garnera med en riktigt gul citronskiva på glaskanten. Stick ner två gula sugrör och heja på Sverige.

* Går bra att använda Sprite, 7up eller sockerdricka också.

Sommarplågan – Aperol Spritz

Aperol Spritz kom för några somrar sedan, först i år har den blivit en riktig hit. Nästan som drinkarnas sommarplåga. En mycket fräsch sommardrink att njuta av i sommarsolen, påminner om himlen under solnedgång i färgen.

Förberedelse

Plocka fram Aperol, prosecco, sodavatten, is i bitar eller krossad efter smak, apelsin, sugrör om du väljer krossad is, stort vinglas.

Ingredienser

Is – krossad eller bitar
3 delar prosecco
2 delar Aperol
1 del sodavatten

Så här gör du

Skala en lång sträng av apelsinskal, mellan fem och tio centimeter, kläm skalet försiktigt så att oljan i skalet kommer fram och lägg det i glaset. Fyll glaset med is, använder du krossad is ska du inte packa isen i glaset, fyll på med prosecco, Aperol och sodavatten. Stick ned ett per sugrör om du använt krossad is. Njut!

90-talet ringde – Piña Colada

För den som är född på 70-talet eller tidigare är Piña Colada den drink som förknippas med 90-talet. Fräsch kokos- och ananassmak tillsammans med den ljusa romen. Frågan är om du vågar svara när 90-talet ringer.

Förberedelse

Plocka fram drinkmixer, ljus rom, kokosmjölk, ananasjuice, isbitar, krossad is, ananas, ett cocktailbär, Hurricaneglas (vin- eller ölglas går bra) och sugrör (gärna neonfärgade).

Ingredienser

Krossad is
2 cl kokosmjölk
10 cl ananasjuice
4 cl ljus rom
En tunn skiva ananas
Ett cocktailbär

Så här gör du

Fyll glaset med krossad is, utan att packa isen i glaset. Häll isbitar och all vätska i drinkmixern och skaka om ordentligt. Häll upp i glaset, Dela ananasskivan på mitten och sätt den på glaskanten, för den äkta nittitalskänslan toppa med cocktailbäret och stick ner sugrören i glaset. Har du drinkparaplyer hemma, sätt ett i ananasskivan. Njut och minns ditt 90-tal.

Bartenderns mardröm – Mojito

Drinkens historia går tillbaka till slutet av 1800-talet då kubanska slavar drack sockerrörssötat vatten blandat med rom. Den har senare vuxit fram som en riktigt sommardrink. Det är en för bartendrarna tidsödande drink och begreppet ”myntan är slut” spreds bland yrkeskonstnärerna i välfyllda barer. Hemma är den inte lika jobbig att göra, om du nu inte ska få fram 100 stycken på tio minuter.

Förberedelse

Plocka fram muddlare (mortelstöt går bra, men var försiktig), ljus rom, lime, socerlag, krossad is, mynta, tjockt whiskyglas och sugrör.

Ingredienser

Krossad is
Två limeklyftor
Fyra myntakvistar
2 cl sockerlag
4 cl ljus rom
sodavatten

Så här gör du

Lägg limeklyftor och tre myntakvistar i glaset och muddla försiktigt, fyll på med krossad is, utan att packa isen. Häll i sockerlag och rom och rör om, toppa med sodavatten. Garnera med en myntakvist, sätt dig i solen och njut.

Supersvalkaren – Frozen Daiquiri

När solen står som högst på himlen och du bara känner för att svalka ner dig med en härlig sommardrink, då är Frozen Daiquiri något för dig. Det fina med Daiquiri är att du nästan kan välja smaksättaren själv, det gäller bara att ha frysta och färska bär hemma.

Förberedelse

Plocka fram mixer/matberedare, frusen frukt/bär, färsk frukt/bär gärna av samma sort, saft från samma frukt, sugrör och Hurricaneglas. Is eller ställ glasen i frysen. Receptet bygger på Frozen Strawberry Daiquiri.

Ingredienser

Krossad is eller isbitar
Fyra frysta jordgubbar
Fyra färska jordgubbar
2 cl pressad lime
1 cl sockerlag
2 cl jordgubbssaft
4 cl ljus rom
Socker på ett fat

Så här gör du

Lägg isen i glaset eller ställ det i frysen innan du börjar med drinken. Lägg ingredienserna i mixern/matberedaren och mixa ihop tills den är sorbetliknande och len. Ta ut glaset ur frysen/håll ut isen och frosta glaskanten med socker. Häll upp innehållet i mixern i glaset, garnera med en jordgubbe, sätt i sugrören och servera.

Samtliga recept är gjorda för en drink.

Tags

Tomas Hedlund

Journalist tomas@hedlundmedia.se

Kolla också

Close
Translate »
Close