Forskning & VetenskapHem & TrädgårdNyheter

Ett biologisk utmaning: Bananer utrotningshotade?

Bananer kanske blir ovanliga i framtiden eller kommer se helt annorlunda ut med andra sorters bananer. Forskare varnar nu att en svampinfektion håller bli global och kan slå ut världsproduktionen av bananer.

Svampsjukdom som även kallas fär Panama sjukdom, eller Fusarium oxysporum f.sp. cuben har svampinfektionen redan spridit sig genom Asien, Afrika, Mellanöstern, Australien och Centralamerika.
Det stora problemet nu är att infektionen kan nå Sydamerika, där den vanliga Cavendish banan växer – är den arten som oftast säljs och konsumeras över hela världen – kan bli utrotningshotad.
Daily Mail skriver bland annat:
Kemisk behandling har visat sig vara ineffektiv när det gäller att stoppa sjukdomsutbredningen, med experter som bara kan stoppa svampen genom att sätta behandlingen i stor delar av jordbruksmarken. Cavendish bananer är genetiskt identiska med varandra, vilket gör att Panama-sjukdomen snabbt kan decimera hela skörden. Ca fem miljarder Cavendish bananer äts varje år i Storbritannien enbart.
Lösningen  för bananväxter kan vara ett madagaskanskt träd, enevild art av bananer som är immun mot Panama-sjukdomen.
Växtbiologer jobbar på full fart med att ta fram en resistenta nya arter av bananer med gener från vilda bananer…medan de kemiska behandlingar har dålig effekt då svampsporer kan ligga inaktiva länge i flera år för att sedan åter blomma ut.
 

Relaterade artiklar

Translate »
Close