KrönikaPolitikValet 2018

Anledningen till att Sverigedemokraterna kommer bli Sveriges största parti

[Krönikan representerar inte tidningens ståndpunkter utan det som förmedlar är krönikören egna alster]

Det börjar närma sig valtider, det märks framförallt i Almedalen där de flesta politiker befinner sig för tillfället. Varför? Jo det är Almedalsveckan. Kanske är denna vecka helt onödig för de flesta partier. Med väldigt stor sannolikhet kommer Sverigedemokraterna bli Sveriges största parti. Frågan är varför? Svaret är både enkelt och komplicerat. Det enkla svaret är att alla partier är dåliga och att många i befolkningen vill se något nytt. Sen att Sverigedemokraterna också är ett dåligt parti är en annan sak. Att lägga sin röst på det ena eller det andra partiet känns som att välja mellan pest eller kolera. Frågan är inte vilket parti som är bäst utan vilket parti som är minst sämst. De flesta i Sverige har det rätt så bra. Sen är det klart att det finns ett antal saker som det måste bli förbättring på i Sverige. Då pratar vi om gängkrig, hedersförtryck, integration, bostadsmarknaden, pensionssystemet, skolan och sjukvård.

Klart att det är relativt tryggt i Sverige men ska vi vara nöjda med ett relativt tryggt Sverige? Jag har ibland funderat på att flytta till Skåne och Malmö. Efter alla dödsskjutningar på kort tid, så blir det så att jag stannar i Stockholm i stället. Visst är det så att det är väldigt liten risk att bli skjuten av en gängmedlem och du själv inte är medlem i ett gäng. Men när det skjuts folk mitt på dagen så blir man ytterst tveksam om man nu är så trygg som man tror. Klyftorna i Sverige ökar hela tiden. Det verkar inte spela någon roll vilken regering som sitter i makten. För som ung vuxen i Stockholm så måste du minst ha 300 000 kronor på banken för att kunna skaffa en egen lägenhet. Det låter lite som Moderaterna tänker många, men jag har inte sett någon stor förändring med Socialdemokraterna. Det är inte så många 20-åringar som har 300 000 kronor på kontot. Det är en klassfråga helt klart.

Att 20 procent av befolkningen är rasister i Sverige låter helt nonsens. Självklart finns det en del personer som är rasister som röstar på Sverigedemokraterna. Jag tror dock att det är väldigt få. Likaså som att det kan finnas jihadister som röstar på ett annat parti, de är dock väldigt få. Jag tror att de flesta rasister röstar på Svenskars parti som senast fick 4 189 röster.

I Sverige har vi inte heller riktigt lyckats med integrationen, där vi bland annat blundat för den hedersproblematiken en del kvinnor och flickor får utstå. Det finns en väldigt stor faktor till att Sverigedemokraterna antagligen kommer bli Sveriges största parti. Den faktorn är de 9 000 flyktingar som får ny möjlighet att få stanna i Sverige. Ett väldigt konstigt beslut av regeringen. Det jag tycker är konstigt, varför är de enbart de afghanska flyktingarna som fick en ny chans. 2015 var det endast flyktingar från Syrien som fick komma in i Sverige. Jag känner en kille från Irak som väntar på verkställande av utvisning. Han är tydligen mindre värd för att han kommer från fel. Skulle han ha kommit från Afghanistan så skulle han få en ny chans att få stanna.

Politikerna i Sverige verkar inte kunna stå för vad de säger. Ena stunden så är det hemskt att ha gränskontroller, 11 november 2015, infördes gränskontroller. Det finns några saker som jag tycker är konstigt med beslutet kring de 9 000 afghanska flyktingarna. 99 procent av dem är män eller pojkar. Jag förstår inte varför de ska få stanna tillfälligt om många av dem säkerligen kommer bli utvisade. Är det inte bättre då att man bestämmer sig om vilka som får stanna och satsar på dem. Annars blir det bara att kasta pengar i sjön. Sen tycker jag det är fel att välja mellan folk och folk. Tycker att alla som söker asyl i Sverige ska få lika stor möjlighet att stanna. Varför ska någon från Afghanistan få större möjlighet att få stanna än någon från till exempel Irak. Det är väldigt diskriminerade. Sen har vi miljoner människor som är på flykt i världen, det måste vara en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Det ska vara 50 procent män och 50 procent kvinnor som ska få uppehållstillsånd i Sverige. Det ska inte vara 99 procent män. Det  kanske istället borde vara 99 procent kvinnor som får uppehållstillstånd i Sverige. Varför? Det finns en enkel förklaring till det, kvinnor har sämre än männen i väldigt många länder. Så kvinnor har egentligen att större behov att komma till Sverige än vad män har. Många kvinnor kan inte ta resan till Sverige för att det är för farligt. Så det tvingas att stanna kvar. Så det är något vi borde ha i åtanke.

Vad kommer jag rösta på?  jag vet inte. Jag tycker att alla partier är dåliga, inklusive Sverigedemokraterna. Sen att 20 procent av befolkningen är rasister tror jag inte ett dugg på.


Skribent: Gustav Andersson

Källor: Regeringen.se, Novus.se, Almedalsveckan.info, Yougov.se

Bild: Yougov.se

Relaterade artiklar

Translate »
Close